Нардепи змінили законопроєкт про ринок землі - що необхідно знати
Категорія
Економіка
Дата публікації

Нардепи змінили законопроєкт про ринок землі - що необхідно знати

Нардепи змінили законопроєкт про ринок землі - що необхідно знати
Джерело:  online.ua

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов розповів про поточні зміни у законопроєкті про відкриття ринку землі. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Facebook-сторінку посадовця.

За його словами, наразі документ готовий до другго читання. Парламент зареєстрував висновок профільного комітету з правками.

Головні положення законопроєкту наступні:

- іноземці отримають право купувати землю лише після референдуму;
- купувати землю зможуть лише українці та засновані українцями юридичні особи;
- обмеження на володіння землею встановлено на 10 тисяч гектарів;
- банки зможуть володіти землею, але внаслідок стягнення застави у разі несплати кредиту.

Два останні пункти мають певні подробиці. Якщо людина матиме 25% акцій у компанії, яка володіє 8 тисячами га, то рахуватиметься, немовби вона володіє 2 тисячами га (чверть від загального обсягу). Паралельно з цим особа має право купити ще 8 тисяч га, це дозволяється лімітом.

Банки, які отримали земельні ділянки, не мають обмеження у 10 тисяч га. Також вони матимуть продавати цю землю у наступні 2 роки після отримання.

"Всі банки мають право кредитувати землю, незалежно від форми власності. Тобто, банки з іноземним капіталом можуть кредитувати землю, отримувати землю у заставу, але мають продати її. Якщо данки не продають землю протягом двох років, земля конфіскується на опальній основі. Держава виставляє землю на продаж, забирає витрати, і решту повертає банку", - додав Милованов.

Міністр зазначив у коментарях до публікації, що компанія, яка заснована українцями за кордоном, також не матиме можливості придбати землю.

Як повідомляв ONLINE.UA, наприкінці грудня представники профільного комітету Ради рекомендували підтримати законопроєкт про ринок землі у другому читанні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?