Нарешті стало відомо, чому Україна не може розірвати всі договори й угоди з РФ
Категорія
Політика
Дата публікації

Нарешті стало відомо, чому Україна не може розірвати всі договори й угоди з РФ

Нарешті стало відомо, чому Україна не може розірвати всі договори й угоди з РФ
Джерело:  Укрінформ

Не так вже й багато українців знають про те, що до анексії Криму та розв’язання війни на Донбасі між Україною та Росією діяли 453 двосторонні домовленості. Варто звернути увагу на те, що станом на сьогодні таких угод та договорів залишилося близько 300 - це означає, що розірвати всі домовленості наша країна не може. У чому ж річ? Заступник глави МЗС України Василь Боднар нарешті озвучив відповідь на це болюче питання - за його словами, подібні дії можуть нашкодити українським громадянам, які перебувають у Росії. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на "Укрінформ".

"Ми не йдемо на радикально-емоційні кроки, які можуть зашкодити нашим громадянам. Ми не розірвали дипломатичні відносини з Росію, не припинили свою дипломатичну присутність у Росії, відповідно, громадяни України до карантину вільно туди переміщалися, і перебуваючи на території РФ, мали змогу отримати захист", - розповідає представник МЗС.

На його переконання, якщо скасувати відразу всі угоди, наша країна опиниться у патовій ситуації, коли фактично втратить механізм захисту інтересів українських громадян на території РФ, а цього допускати не можна. Також Боднар уточнив, що наразі чинними є функціональні договори. Мовиться про частково договірну базу в рамках СНД та частково двосторонню базу.

"Але ми з міністерствами і відомствами їх поступово переглядаємо, щоб оптимізувати і залишити мінімально необхідну кількість документів, які б дозволили зберігати належний рівень захисту прав та інтересів громадян України", – зазначив дипломат.

За його словами, наша країна має зважати на необхідність дотримання всіх процедур виходу чи припинення дії договорів, щоб потім не було двоякого трактування чинності певних документів.

"Наприклад, Росія в односторонньому порядку денонсувала угоди про базування Чорноморського флоту РФ у Криму. Ми вважаємо, що вони мають бути чинними, оскільки правові процедури не були дотримані, а росіяни порушили міжнародне право, вдавшись до спроби окупації української території", – підкреслив Василь Боднар.

Як повідомляв раніше ONLINE.UA, політолог Ігор Соловей звернув увагу на те, що глава Кремля Володимир Путін продовжує робити неоднозначні заяви щодо України та Другої світової війни.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?