NASA нарешті показало, як повинна виглядати чорна діра: вражаюче зображення
Категорія
Технології
Дата публікації

NASA нарешті показало, як повинна виглядати чорна діра: вражаюче зображення

NASA нарешті показало, як повинна виглядати чорна діра: вражаюче зображення
Джерело:  online.ua

Американське космічне агентство NASA оприлюднило власний погляд на "зовнішність" чорної діри. Про це повідомляє ONLINE.UA.

Чорна діра - це надмасивний об'єкт з надзвичайною щільністю. Маса його у тисячі та мільйони разів перевищує аналогічні показники зірок на кшталт Сонця.

Людське око не здатне побачити чорну діру, бо її маса не залишає шансів жодній частинці - навіть світло не може вирватися з гравітаційного поля. Явище можна спостерігати завдяки світлому акреційному диску. Він складається з матерії, яка ще не перейшла так званий горизонт подій - момент неповернення. Форма такого кільця зазвичай викривлена через жорстокі гравітаційні умови.

Для візуалізації чорної діри астрономам знадобилися десятиріччя вивчення цих невидимих об'єктів. На зображенні можна помітити розшарування. Воно пов'язане з тим, що матерія рухається з різною швидкістю через різну віддаленість від горизонту подій.

У центрі фотонного кільця знаходиться так звана тінь чорної діри. Її площина, як вважають вчені, у чотири рази більше згаданого "горизонту".

Як повідомляв ONLINE.UA, астрономи, які спостерігали за поведінкою надмасивної чорної діри у центрі Чумацького Шляху, помітили, що вона "зжирає" набагато більше матерії, ніж вважалося раніше.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?