NASA показало залишки зірки після її "смерті" — фото
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

NASA показало залишки зірки після її "смерті" — фото

NASA показало залишки зірки після її "смерті" — фото
Джерело:  online.ua

Космічний телескоп Джеймса Вебба зробив фото залишків наднової зірки Кассіопеї A, які були утворені вибухом 340 років тому.

Джерело: NASA

Фото залишку Кассіопеї А

Кассіопея A (Cas A) — наймолодший відомий залишок вибуху масивної зірки в нашій галактиці, що робить його унікальною можливістю дізнатися докладніше про те, як виникають такі наднові.

Залишок зірки розташований приблизно за 11 тис світлових років від Землі в сузір'ї Кассіопеї. Він охоплює приблизно 10 світлових років.

Фото - NASA, ESA, CSA, DD Milisavljevic (Purdue), T. Temim (Princeton), I. De Looze (Ghent University)

Cas A — це наша найкраща можливість подивитися на поле уламків зірки, що вибухнула, і провести свого роду розтин зірок, щоб зрозуміти, який тип зірки був там перед цим і як ця зірка вибухнула, — сказав Денні Мілісавлевич, головний дослідник програми, яка зафіксувала ці спостереження.

Яскраві кольори нового зображення Cas A містять велику кількість наукової інформації, яку команда тільки починає досліджувати.

Що вчені можуть дізнатися зі знімку Cas A

Серед наукових питань, на які Cas A може допомогти відповісти, є: звідки береться космічний пил?

Спостереження виявили, що навіть дуже молоді галактики в ранньому Всесвіті просякнуті величезною кількістю пилу. Важко пояснити походження цього пилу, не звертаючись до наднових, які викидають велику кількість важких елементів (цеглинок пилу) у космос.

Однак існуючі спостереження за надновими не змогли остаточно пояснити кількість пилу, який ми бачимо в тих ранніх галактиках.

Вивчаючи Cas A разом з Веббом, астрономи сподіваються отримати краще розуміння вмісту пилу, що може допомогти нам зрозуміти, де створюються будівельні блоки планет і нас самих.

Наднові, подібні до тієї, яка сформувала Cas A, мають вирішальне значення для життя, яким ми його знаємо. Вони поширюють міжзоряним простором такі елементи, як кальцій, який ми знаходимо в наших кістках, і залізо в нашій крові, створюючи нові покоління зірок і планет.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?