Настає вирішальний момент - Макрон звернувся до світових лідерів з гучним закликом
Категорія
Політика
Дата публікації

Настає вирішальний момент - Макрон звернувся до світових лідерів з гучним закликом

Настає вирішальний момент - Макрон звернувся до світових лідерів з гучним закликом
Джерело:  online.ua

У суботу, 18 липня, в Брюсселі відбудеться другий день саміту ЄС, який зібрали вперше після початку пандемії коронавіруса. На порядку денному у європейських політиків стоять питання прийняття довгострокового бюджету Євросоюзу на 2021-2027 роки в розмірі понад 1 трлн євро і розподілу фонду відновлення економіки. Але план з порятунку від кризи опинився під загрозою через розбіжності між світовими лідерами. Канцлерка ФРН Ангела Меркель, на якій зараз лежить особлива відповідальність, оскільки Німеччина з 1 липня займає по ротації пост голови Євросоюзу, не виключає, що сторони не дійдуть згоди і в другій, заключний день саміту, так як переговори знаходяться в складній фазі через жорстку позицію глави нідерландського уряду Марка Рютте. При цьому президент Франції Еммануель Макрон закликає світових лідерів прийти до компромісу, так як в ЄС настала безпрецедентна криза, для порятунку від якої настав вирішальний момент. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сторінку Макрона в соцмережі.

Макрон назвав вирішальним моментом істини і амбіцій для Європи саміт Європейського Союзу, який зібрали для обговорення семирічного бюджету ЄС і посткризового плану відновлення економіки, ініціатором якого став сам президент Франції і канцлерка Німеччини Ангела Меркель. Він вважає, що світові лідери повинні зараз включити всі свої абміціі для збереження Євросоюзу, який опинився під загрозою.

"Найближчі години будуть абсолютно вирішальними для відповідності цим амбіціям. Потрібно прийти до компромісу, щоб план відновлення і довгостроковий бюджет ЄС дозволили в найближчі роки забезпечити європейський економічний, соціальний, екологічний перезапуск. Потрібно проявити солідарність стосовно найбільш зачеплених кризою регіонів і найбільш уразливому населенню. Тут багато в чому на карті наш європейський проект", - закликав лідерів країн ЄС Макрон.

Він пообіцяв, що спільними зусиллями з Меркель і головою Європейської ради Шарлем Мішелем зробить все можливе для укладення угоди. При цьому Меркель за підсумками першого дня саміту визнала, що розбіжності "вельми і вельми великі". Втім, ще до початку саміту вона заявляла, що очікує "важких переговорів" і не впевнена, чи вдасться досягти згоди на цьому саміті.

Нагадаємо, позаплановий саміт Євросоюзу зібрали для обговорення семирічного бюджету ЄС в розмірі 1,074 трильйона євро і фонду відновлення економіки після пандемії коронавируса в розмірі 750 мільярдів євро. У країн-членів ЄС немає попередньої згоди ні щодо способів наповнення бюджету і фонду відновлення, які зажадають великих держпозик і введення нових податків в Європі, ні з приводу майбутнього розподілу між державами дотацій з евроказни. Згідно з останніми оцінками Єврокомісії, в 2020 році спільнота очікує спад ВВП в 8,3%, що є безпрецедентним показником в післявоєнній історії.

Меркель і Макрон на саміті ЄС планують домовитися про виділення безповоротної допомоги державам Євросоюзу, сильніше інших постраждали від коронавіруса. Їхнім планам виділити 500 млрд євро з пакету в обсязі 750 млрд на основі безоплатної субсидії протистоять головним чином Австрія і Нідерланди. Федеральний канцлер Австрії Себастьян Курц, що таке рішення розходиться з інтересами австрійських платників податків, а представники Нідерландів пропонують пов'язати надання допомоги з проведенням в постраждалих країнах реформ, з чим не згодні Італія і Іспанія.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що на саміті ЄС розгорівся резонансний скандал, який ставить під загрозу план порятунку Європи, ініційований Меркель і Макрона.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?