Настав час — Азербайджан звернувся з невідкладною пропозицією до Вірменії
Категорія
Політика
Дата публікації

Настав час — Азербайджан звернувся з невідкладною пропозицією до Вірменії

Настав час — Азербайджан звернувся з невідкладною пропозицією до Вірменії
Джерело:  online.ua

Ситуація в Нагірному Карабасі, де тривають бої між військами Азербайджану і Вірменії, стрімко загострюється - сторони конфлікту несуть тисячні втрати в запеклому протистоянні, в результаті якого гинуть і мирні люди. У суботу, 24 жовтня, президент Азербайджану Ільхам Алієв раптово звернувся до влади Вірменії і заявив про готовність зупинити війну за Нагірний Карабах миттєво. Але бойові дії азербайджанська армія припинить тільки за умови, що вірменські військові перестануть вести вогонь, а офіційний Єреван сяде за стіл переговорів. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Le Figaro.

"Я вважаю, що тепер настав час знайти політичне рішення. Ми готові припинити дії хоч сьогодні ... Для цього достатньо буде, щоб Вірменія припинила вогонь. Саме після цього настане час для дипломатів", - заявив Алієв.

Але азебайджанскій лідер попередив, що вірменська сторона більше не повинна наполягати на визнанні "незалежності" Нагірного Карабаху. За його словами, статус-кво і колишня лінія дотику там більше не існують.

"На території склалася нова ситуація і Вірменії слід це враховувати", - підкреслив Алієв.

Президент Азербайджану при цьому звинуватив прем'єра Вірменії Нікола Пашиняна в знищенні мирного процесу. Він упевнений, що в майбутньому Карабах стане процвітаючою частиною Азербайджану, де азербайджанці і вірмени будуть жити в умовах гармонії та миру.

Тим часом Міноборони Азербайджану повідомило про продовження бойових дій в Нагірному Карабаху на всій линії фронту. Офіційний Баку зазначив, що азербайджанські військові взяли під контроль ще одні важливі висоти після відступу противника.

"Виведено з ладу склади зброї, боєприпасів і пально-мастильних матеріалів противника. На деяких напрямках противник безладно залишив свої позиції і відступив. Були взяті під контроль основні комунікації, зруйновано кілька опорних пунктів противника і звільнені важливі висоти на Ходжавендському, Фізулінському і Губадлінському напрямках фронту ", - йдеться в повідомленні Міноборони Азербайджану.

Важливо відзначити, що конфлікт між Азербайджаном і Вірменією триває кілька десятиліть. Причиною став Нагорний Карабах, який де-юре знаходиться на азербайджанській території, а ось фактично - під контролем вірменського командування. Війна між Вірменією і Азербайджаном тривала до травня 1994 року, але з тих пір конфлікт вважався замороженим. Азербайджанська влада вважають Карабах окупованою територією, а Вірменію - агресором.

27 вересня в Нагірному Карабасі, населення якого становить близько 140 тисяч осіб, поновилися запеклі бої між Вірменією і Азербайджаном. Сторони конфлікту ввели військовий стан, оголосили про мобілізацію і повідомляють про поранених і жертв серед мирного населення, а також про сотні загиблих військовослужбовців. Військові експерти оцінюють ситуацію в Нагірному Карабаху як вкрай небезпечну. Вони побоювалися початку нової повномасштабної війни, до якої можуть приєднатися Туреччина, яка стоїть на стороні Азербайджану, і Росія, де підтримують Вірменію. Зокрема, напередодні президент РФ Володимир Путін заявив, що ситуація, при якій значна частина території Азербайджану країною "втрачена", не може тривати вічно.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Вірменія безстрашно помстилася Ердогану за підтримку Азербайджану. Єреван заборонив до кінця року поставці турецьких товарів до Вірменії, щоб "припинити фінансування турецької державної скарбниці з вірменських джерел".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?