НАТО пішло на екстрені заходи після вбивства Сулеймані
Категорія
Світ
Дата публікації

НАТО пішло на екстрені заходи після вбивства Сулеймані

НАТО пішло на екстрені заходи після вбивства Сулеймані
Джерело:  online.ua

У НАТО допускають загострення ситуації після вбивства за наказом президента США Дональда Трампа іранського генерала Касема Сулеймані. Альянс вирішив призупинити свою навчальну місію в Іраку. Про призупинення роботи тренувальної місії НАТО в Іраку повідомила прес-служба Північноатлантичного альянсу, передає ONLINE.UA.

За словами представника НАТО Ділана Уайта, місія з підготовки іракських силових структур, яка діє на прохання Багдада, була тимчасово припинена через вбивство іранського військового командувача Сулеймані. Місія НАТО працювала в Багдаді з жовтня 2018 року і налічувала близько 500 інструкторів. Крім Альянсу, Збройні сили Швеції також вирішили призупинити роботу своїх військових інструкторів в Іраку після загострення між США і Іраном.

Нагадаємо, іранський генерал Касем Сулеймані був убитий в ніч на 3 січня за розпорядженням президента США Дональда Трампа в момент потужного авіаудару по міжнародному аеропорту в столиці Іраку Багдаді. Трамп заявив, що генерал Сулеймані був "терористом номер один у світі". За словами американського лідера, він був відповідальний за смерть мільйонів людей і "планував убити ще більше".

Пізніше держсекретар США Майк Помпео закликав Тегеран та Багдад утриматися від дій у відповідь. Він заявив, що Вашингтон буде жорстко реагувати на всі ворожі дії з їх сторони.

"Ми конкретно не повідомляємо про свої дії. Як ви бачили минулого тижня, ми будемо залучати до відповідальності підконтрольні Ірану сили. Ви бачили удари, які Міністерство оборони США завдало в Сирії і Іраку безпосередньо у відповідь на події 27 грудня, коли на іракській базі був убитий американський контрактник з числа цивільних. Ми будемо продовжувати реагувати. Ми змусимо Іран відповідати", - заявив він.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Іран порівняв вбивство Сулеймані з оголошенням війни і пригрозив Трампу жорсткої помстою.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?