НАТО ухвалить рішення про вступ Швеції та Фінляндії в Альянс уже 29 червня
Категорія
Політика
Дата публікації

НАТО ухвалить рішення про вступ Швеції та Фінляндії в Альянс уже 29 червня

НАТО ухвалить рішення про вступ Швеції та Фінляндії в Альянс уже 29 червня
Джерело:  online.ua

За словами генсека НАТО Єнса Столтенберга, уже 29 червня країни-члени Альянсу повинні ухвалити формальне рішення про запрошення Фінляндії та Швеції до блоку після того, як своє вето зняла Туреччина.

Джерело: сайт НАТО

29 червня НАТО ухвалить рішення про вступ Швеції та Фінляндії

Завтра лідери Альянсу ухвалять рішення про запрошення Фінляндії та Швеції приєднатися до НАТО і стати членами Альянсу, – повідомив очільник НАТО.

Єнс Столтенберг звернув увагу на те, що після цього кожна країна повинна ратифікувати протокол про приєднання, щоб розширення НАТО набуло чинності.

Я абсолютно впевнений, що із урахуванням надійних зобов’язань, що містяться у тристоронньому меморандумі, під якими лише нещодавно підписалися президенти Фінляндії, Швеції й Туреччини, двері (НАТО) відкриті й приєднання Швеції та Фінляндії справді відбудеться, – зазначив генсек блоку.

Фото - facebook.com

Як уже згадувалося раніше, після завершення перемовин у Мадриді за посередництва Єнса Столтенберга 28 червня команда турецького лідера Реджепа Таїпа Ердогана нарешті погодилися розблокувати вступ Швеції та Фінляндії в НАТО.

Що важливо розуміти, меморандум про взаєморозуміння між Туреччиною, Швецією і Фінляндією, підписаний у вівторок, містить зобов’язання боротися з терористичними організаціями, а також розблокувати експорт зброї до Анкари.

Варто також нагадати, що Швеція і Фінляндія подали заявку на вступ до НАТО ще у травні. Усі 30 країн-членів повинні дати згоду на вступ, однак офіційна Анкара весь цей час загрожувала накласти вето.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?