НАТО ухвалив доленосне рішення щодо членства України
Категорія
Політика
Дата публікації

НАТО ухвалив доленосне рішення щодо членства України

НАТО ухвалив доленосне рішення щодо членства України
Джерело:  online.ua

14 червня офіційно стало відомо, що лідери НАТО схвалили комюніке за підсумками брюссельського саміту Альянсу. Варто звернути увагу на те, що в цьому рішенні, вперше за останні роки, щодо України вжито ті самі формулювання, що звучать щодо Грузії.

Джерело: "ЄП"

НАТО заявило, що Україна отримає членство через ПДЧ

"Ми підтверджуємо рішення, ухвалене у 2008 році на Бухарестському саміті НАТО, про те, що Україна стане членом Альянсу і при цьому План дій щодо членства (ПДЧ) буде невід’ємною частиною цього процесу", - сказано в комюніке.

Що важливо розуміти, у рішенні жодного попереднього саміту Альянсу не було таких формулювань щодо України. Стосовно Грузії таке формулювання звучить останні 3 роки.

Окрім того, лідери НАТО закликали офіційний Київ невпинно рухатися до членства через виконання Річних національних програм.

"Річні національні програми під егідою Комісії Україна-НАТО (КУН) залишаються механізмом, за допомогою якого Україна просуває реформи, що стосуються її прагнення до членства в НАТО. Україна повинна повною мірою використовувати всі інструменти, доступні в рамках КУН, для досягнення своєї мети - впровадження принципів і стандартів НАТО", - сказано в офіційному документі.

Також керівництво Альянсу вимагає від української влади проводити подальші "широкомасштабні, стійкі та неповоротні реформи", як у секторі безпеки ата оборони, так і в інших сферах.

Окрім того, блок вкотре нагадав про "повагу до меншин". Аналогічну вимогу, як уже згадувалося раніше, постійно озвучує Угорщина, однак в новому рішенні відсутня деталізація, на якій Будапешт наполягав раніше.

"Також Альянс наголошує, що Партнерство розширених можливостей (Enhanced Opportunities Partner, EOP), яке Україна отримала у 2020 році, "додає імпульс до нашої і без того амбіційної співпраці та просуває подальшу (військову) взаємосумістність", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?