НАТО закликає Путіна погодитися на пропозицію стосовно ядерної зброї
Категорія
Політика
Дата публікації

НАТО закликає Путіна погодитися на пропозицію стосовно ядерної зброї

НАТО закликає Путіна погодитися на пропозицію стосовно ядерної зброї
Джерело:  online.ua

Нещодавно новий очільник Білого дому Джо Байден запропонував російському президенту Володимиру Путіну на п’ять років пролонгувати дію договору про стратегічні наступальні озброєння (СНО-3), який обмежує кількість американської та російської стратегічної ядерної зброї. На цю пропозицію миттєво відреагував генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, який зразу ж закликав офіційну Москву погодитися на пропозицію американської влади. З такою заявою очільник Альянсу виступив під час брифінгу у Брюсселі. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на "ЄП".

"Я вітаю оголошення президента Байдена і його наміри шукати продовження договору Новий СТАРТ (договір про скорочення ядерної зброї між США та РФ, - ред.). Я неодноразово говорив, що ми не повинні опинитися в ситуації, коли не буде обмежень і не буде домовленості щодо ядерних боєголовок. Продовження договору важливе, тому що без цього він перестане діяти 15 лютого", — підкреслив генсек НАТО.

За його словами, всі союзники блоку підтримують договір, оскільки він вкрай важливий для збереження миру у світі. Окрім того, Єнс Столтенберг нагадав про Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності між США та РФ, який втратив свою силу у 2019 році, коли з нього вийшли обидві країни.

"Продовження договору Новий СТАРТ – не кінець, це має стати початком відновлення зусиль зі зміцнення міжнародного контролю за озброєнням. Я закликаю Росію позитивно відповісти на пропозицію США", — закликав Путіна Єнс Столтенберг.

Як уже згадувалося раніше, СНО-3, який спочатку підписали на 10 років, обмежує стратегічні носії та ядерні боєголовки РФ і США до 700 і 1550 відповідно. Договір можуть пролонгувати ще на п'ять років, якщо це на це згодяться офіційні Вашингтон та Москва. За словами політологів, це найімовірніше все-таки станеться, оскільки ще в грудні 2019 року Кремль заявив, що готовий продовжити новий СНО на п'ять років без будь-яких попередніх умов. Як відомо, команда колишнього президента США Дональда Трампа не хотіла продовжувати цей договір.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що  у Путіна заявили про серйозну поступку Україні по Донбасу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?