Величезна діра в бюджеті - в НБУ є план
Категорія
Економіка
Дата публікації

Величезна діра в бюджеті - в НБУ є план

Величезна діра в бюджеті - в НБУ є план
Джерело:  online.ua

Керівництво НБУ вважає, що дефіцит держбюджету у 2020 році можна компенсувати за рахунок надпланових перерахувань Нафтогазу зі сплаченого Газпромом боргу. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сайт регулятора.

Нацбанк переконує, що бюджет може бути недовиконаний за статтею доходів через більш міцну гривню і більш низьку інфляцію, податкові надходження можуть бути нижчі від плану. Варто звернути увагу на те, що бюджет може недоотримати доходів від акцизів на тютюнові вироби і рентної плати за видобування газу.

Компенсувати недоотримані доходи НБУ хоче за рахунок грошей Нафтогазу і зниження витрат на обслуговування держборгу.

"Є істотні компенсатори. По-перше, це можуть бути надпланові перерахування від НАК Нафтогаз України (як у вигляді податкових платежів, так і дивідендів і частини прибутку) у результаті отримання ним компенсації від російського Газпрому. По-друге, міцна гривня дозволить заощадити на операціях з валютним боргом", - сказано в звіті банку.

Варто зазначити, що нещодавно український лідер Володимир Зеленський запропонував направити 2,9 мільярда доларів, які Нафтогаз отримав від Газпрому, на реалізацію інфраструктурних проектів і розвиток медицини. Як відомо, у перший місяць поточного року доходи держбюджету склали 42,6 млрд грн, що на 13,8 млрд грн, або на 24,5%, менше від плану.

Як повідомляв ONLINE.UA, голова  Міністерства фінансів Оксана Маркарова напередодні заявила, що Україна може відмовитися від співпраці з МВФ після завершення згаданої програми.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?