Націоналізація "ПриватБанку": Рада прийняла пропозицію Порошенка
Категорія
Політика
Дата публікації

Націоналізація "ПриватБанку": Рада прийняла пропозицію Порошенка

Націоналізація "ПриватБанку": Рада прийняла пропозицію Порошенка
Джерело:  online.ua

Верховна Рада прийняла законопроект про додаткові гарантії вкладникам Укрексімбанку та  націоналізованного "ПриватБанку", запропонований президентом України Петром Порошенком.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на офіційний сайт парламенту.
"За законопроект №5553 про внесення змін в закон "Про банки і банківську діяльність" щодо забезпечення державою вкладів фізичних осіб проголосували 276 народних депутатів.
У прийнятому документі зазначено, що держава бере на себе зобов'язання з відшкодування фізичним особам-вкладникам державних банків тієї частини суми вкладу, яка перевищує граничний розмір відшкодування коштів за вкладами, встановленого законом "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" (200 тисяч гривень).


Читайте також: Пекельний день: в "ПриватБанку" емоційіно відзвітували про те, що відбувається   

При цьому для цих фізичних осіб зберігаються передбачені гарантії за вкладами у сумі, що не перевищує граничного розміру відшкодування коштів за вкладами.
Як сказано в пояснювальній записці до законопроекту, протягом 2014-2015 років банки втратили 33% депозитів фізичних осіб в національній валюті і 50% депозитів в іноземній валюті, також протягом останніх трьох років суб'єкти господарювання переводили поточні рахунки і заощадження в банки з державним капіталом.
"Рахунки підприємств у національній валюті в трьох найбільших державних банках за станом на кінець першого кварталу 2016 зросли порівняно з початком 2014 року в 2,4 рази, а в інших платоспроможних банках - на 51%", - йдеться в документі.


Читайте також: Націоналізація "ПриватБанку": Коломойський продовжуватиме грати в кошки-мишки із Порошенком

При цьому в пояснювальній записці було вказано, що "обсяги коштів фізичних осіб у державних банках у національній валюті повернулися на докризовий рівень ще в середині 2015 року в той час, як в інших банках істотно скоротилися".
У свою чергу, президент України Петро Порошенко подякував народних депутатів за підтримку запропонованого ним законопроекту.
"Дякую парламент за оперативну підтримку моєї ініціативи про гарантії вкладникам "Приватбанку". Таку позицію Верховної Ради розглядаю і як політичну підтримку переходу банку в державну власність", — написав глава держави у своєму Facebook.

Як повідомляв ONLINE.UA раніше  міністр фінансів Олександр Данилюк заявив, що після націоналізації "ПриватБанку" його підготують для продажу, котрий може відбутися вже через півроку.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?