Науковці зізналися, чи може вакцина проти COVID-19 змінити ДНК
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Науковці зізналися, чи може вакцина проти COVID-19 змінити ДНК

Науковці зізналися, чи може вакцина проти COVID-19 змінити ДНК

Ні для кого вже не секрет, що деякі вакцини проти коронавірусу, зокрема вакцини Pfizer/BioNTech та Moderna, містять фрагмент генетичного матеріалу коронавірусу – інформаційну РНК, яка кодує шиповидний білок вірусу. Чимало людей досі побоюються, що вакцина може змінити їхній геном. Генетик Олександр Коляда запевняє українців, що жодна з вакцин не може вплинути на людську ДНК. Про це іфнормує ONLINE.UA з посиланням на "УП.Життя".

За словами експерта, шипоподібний білок – це частина вірусу, яка нагадує корону та "чіпляється" до клітини господаря, а мРНК – генетична інструкція, яка навчає наш організм ці білки виділяти, а заодно виробляти захисні антитіла, щоб побороти збудник, з яким ми можемо зустрітися.

“Уявіть собі, що ви подряпались і торкнулись іншої людини. Або, наприклад, доторкнулись до помідора. У вас в тілі тепер деякий час будуть шматки білків від бактерій з тіла тієї людини, або помідора. Але дуже швидко це зникне з вашого організму”, — наголошує Олександр Коляда.

Генетик звертає увагу на те, що інформаційній РНК фактично неможливо потрапити в ядро. мРНК проходить тільки через цитоплазму клітини – матеріал, що оточує ядро, щоб дістатися до рибосом, таких собі фабрик, що виготовляють білки.

"Ці нитки генетичного коду діють як хімічні посередники між ДНК в наших хромосомах і клітинним механізмом, який виробляє білки, які нам необхідні для функціонування: мРНК надає інструкції, необхідні цим механізмом для утворення цих білків", – йдеться в повідомленні.

У Глобальному альянсі з вакцин та імунізації Gavi нагадують усім про те, що мРНК – це не те ж саме, що ДНК, і вона не може з’єднуватися з нашою ДНК, щоб змінити наш генетичний код. Що також важливо розуміти, деякі віруси, зокрема ВІЛ, можуть інтегрувати генетичний матеріал в ДНК своїх господарів, але для цього потрібні спеціальні ферменти.

"Все просто – вакцини мРНК не містять цих ферментів. Тому немає ризику того, що генетичний матеріал, який вони містять, змінить нашу ДНК",– наголошують науковці.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що у Британії виявили ще 2 нові штами коронавірусу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?