Науковці з'ясували, скільки вільного часу потрібно людині для щастя
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Науковці з'ясували, скільки вільного часу потрібно людині для щастя

Науковці з'ясували, скільки вільного часу потрібно людині для щастя
Джерело:  online.ua

За словами іноземних вчених, відпочивати від роботи та інших турбот і займатись тим, що приносить задоволення – це дуже корисно для нашого здоров'я і самопочуття. Однак, коли у людини занадто багато вільного часу, це може мати зворотний ефект.

Джерело: Science Daily

Психологи із США дійшли висновку, що існує межа, після якої настає зниження суб'єктивного відчуття щастя через відсутність продуктивності і цілі.

Що відомо про дослідження взаємозв'язку щастя та відпочинку

Науковці з Університету Пенсільванії вирішили проаналізувати дані 21 736 американців, які брали участь в опитуванні у 2012-2013 роках. Учасники дослідження описували все, що робили протягом дня, вказуючи час і тривалість усіх занять, а також оцінювали власний рівень задоволеності.

"Результати показали, що зі збільшенням вільного часу підвищувалось і відчуття щастя опитаних, але приблизно після 2 – 5 годин зростання, це відчуття знижувалось. Також вони вивчили дані 13 639 жителів США. Учасників запитували про кількість вільного часу в будні дні просили оцінити відчуття задоволеності за шкалою від одного до чотирьох. І знову високий рівень вільного часу корелював зі щастям, але до певної межі", - йдеться в повідомленні.

Після цього вчені організували ще декілька експериментів. Під час першого учасників просили уявити, що протягом найближчого півроку у них буде певна кількість вільного часу: у когось – 15 хвилин в день, у когось – 3,5 години, та 7 годин. Засловами психологів, перша група відчувала стрес через потенційну неможливість зайнятися своїми справами, а третя відчувала себе менш продуктивною, ніж ті, хто був у другій.

"Ті, учасники, які мали більше вільного часу, розповіли, що відчували менше задоволення займаючись непродуктивними справами. Однак ті, хто займався корисною діяльністю, відчували себе так само добре, як і ті, у кого було удвічі менше вільного часу", - наголошують вчені.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?