Навіщо Путіну Нацгвардія: американські розвідники розкрили страхи Кремля
Категорія
Світ
Дата публікації

Навіщо Путіну Нацгвардія: американські розвідники розкрили страхи Кремля

Навіщо Путіну Нацгвардія: американські розвідники розкрили страхи Кремля
Джерело:  Stratfor

У Росії з'явилася ще одна служба безпеки. У вівторок, 5 квітня,

президент РФ

Володимир Путін прийняв рішення про створення Національної гвардії

. Офіційно нова Національна гвардія буде боротися з тероризмом і організованою злочинністю і візьме на себе обов'язки військ МВС - ОМОНу і спецназу. Але несподіване рішення Путіна більше говорить про те, що його адміністрація турбується про нестабільність в Росії і в самому Кремлі.


Американська приватна розвідувально-аналітична компанія Stratfor висловила припущення про те, навіщо Володимир Путін створює Національну гвардію і чому саме зараз. Звіт приватної розвідки США є в розпорядженні ONLINE.UA:


Путін - не перший президент Росії, який запропонував створити Національну гвардію. Його попередник, Борис Єльцин, говорив про це в 1991 році. У той час Єльцин був новим президентом зі слабкою політичною базою і не мав серйозної лояльності з боку силовиків. Після так званої конституційної кризи 1993 року, невдалої спроби перевороту з боку російського парламенту, Єльцин знову згадав про цю пропозицію. Під час протистояння були сформовані пропарламентські воєнізовані угруповання, і багато хто з представників внутрішніх військ дезертирував, щоб підтримати бунтівників. Російські військові протягом двох днів відтягували час, перш ніж нарешті, підкорилися наказу Єльцина послати танки і війська на штурм будівлі парламенту. Після цього Єльцин ніколи не довіряв військовим, що призвело до відновлення розгляду питання про Національну гвардію.


У 1995 році газета "Известия" опублікувала листування помічників Єльцина, що просочилося до журналістів. Згідно з ними, Єльцин уже розробив накази про створення нової сили, яка повинна була стати його особистою армією в разі внутрішніх повстань. Російські ЗМІ пов'язували плани Єльцина з його зростаючою невпевненістю в питанні консолідації Федеральної служби безпеки (ФСБ), спадкоємиці КДБ. У цьому витоці також зазначалося, що генерал Олександр Коржаков контролюватиме Національну гвардію. Коржаков, що був охоронцем Єльцина і главою Служби безпеки президента, був одним із небагатьох серед російських силовиків, кому Єльцин довіряв особисто. Але в підсумку адміністрації Єльцина не вистачало сил, щоб створити гвардію.


Крім того, і адміністрація Путіна порушила питання про Національну гвардію не вперше. У 2012 році на тлі місяців масових протестів з приводу спірних результатів парламентських виборів і другого переобрання Путіна на пост президента спливли чутки про Національну гвардію. І, як це було за часів Єльцина, зазнали невдачі. Протести стихли, і нова сила так і не була створена.


Таким чином, несподіване рішення, нарешті, створити Національну гвардію вказує на те, що Кремль готується до нестабільності в майбутньому. Зазначені функціональні кола несерйозні, тому що внутрішні війська і поліцейські сили вже існують для боротьби з тероризмом і організованою злочинністю. Замість цього, ініціатива може бути попереджувальною щодо майбутніх парламентських виборів, перших після виборів 2011 року, які спричинили політичні хвилювання. Хоча деталі, що стосуються структури, розміру і комплектації гвардії, ще не оголошені, сила могла б послужити ще одним засобом для придушення будь-яких порушень, що випливають з виборів у вересні.


З іншого боку, Путін, як і Єльцин, можливо, має намір побудувати Національну гвардію як свою особисту армію. Без конкретної і відмінної функції нова гвардія буде ще однією силою безпеки, розділяючи відповідальність з внутрішніми військами і ФСБ. З іншого боку, президент призначив командувача внутрішніми військами Віктора Золотова командиром нової Національної гвардії, звільнивши його від попередніх обов'язків. Золотов є колишнім охоронцем Путіна і одним з найнадійніших його прихильників - таким, яким Коржаков був для Єльцина. Призначивши Золотова главою Національної гвардії, Путін, можливо, показав справжню природу надлишкової сили безпеки. Додатковою особливістю є подальше просування Золотова в зв'язку з включенням до Ради безпеки РФ.


Протягом багатьох років кар'єрний ріст Золотова був темою, яка викликає великий інтерес в Росії. Коли Путін в березні минулого року "зник" на 10 днів, ходили навіть чутки, що ФСБ убила Золотова, що свідчить про його визначну роль у боротьбі між елітами в службах безпеки. Закликаючи до створення Національної гвардії, і призначаючи Золотова її командиром, Путін, можливо, зміцнює свою адміністрацію в зв'язку з загрозою перевороту.


Це може свідчити про те, що російський президент сумнівається, чи залишаться інші сили безпеки - ФСБ, Внутрішні війська МВС або навіть збройні сили - лояльними йому в разі перевороту. Чуйний учень російської історії, Путін, можливо, намагається уникнути невпевненості, яку його попередник відчував протягом свого правління.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?