Небезпечніша, ніж Чорнобиль: Україну попередили про неминучу катастрофу на Донбасі
Категорія
Україна
Дата публікації

Небезпечніша, ніж Чорнобиль: Україну попередили про неминучу катастрофу на Донбасі

Небезпечніша, ніж Чорнобиль: Україну попередили про неминучу катастрофу на Донбасі
Джерело:  online.ua

На окупованому Донбасі вже настала екологічна катастрофа, неминучі наслідки якої небезпечні не тільки для України, але і для Європи. Експерти б'ють на сполох через те, що в ОРДЛО є поховання ядерних відходів, а бойовики під контролем російського президента Володимира Путіна масово затоплюють шахти, що призведе до виходу забруднених підземних вод на поверхню. Вони попереджають, що якщо не взяти екологічну ситуацію під контроль, то Путін перетворить Донбас в Чорнобиль. Екологи наголошують, що якщо метан в промислових масштабах піде в атмосферу, то рівень шкоди екології навіть перевищить наслідки аварії на Чорнобильській АЕС. Такий прогноз зробив український дипломат Олександр Чалий під час онлайн-конференції, присвяченій обговоренню теми "Екологічний вимір процесу мирного врегулювання на Донбасі", передає ONLINE.UA.

"Руйнування інженерної структури дуже небезпечно. У деяких місцях є навіть заховані ядерні відходи. Стале перемир'я створює передумови для діалогу. Екологічні проблеми не можна вже ігнорувати. Якщо метан в промислових масштабах піде в атмосферу - це буде метановий Чорнобиль", - попередив дипломат.

Він нагадав, що поруч з окупованими територіями знаходиться Запорізька АЕС, тому тема водного балансу Донбасу має особливу чутливість. Тому він вважає важливим включити екологію в план мирного врегулювання ситуації на Донбасі, так як важливо забезпечити охорону найбільш небезпечних об'єктів, які несуть загрозу не лише Україні. На думку Чалого, "страшний екологічний імператив" може стати шляхом для дипломатичного прогресу в питанні Донбасу і ця тема може звучати навіть на зустрічах в "нормандському форматі".

"Є загроза перетворення Донбасу в "Чорнобиль 2.0" - і там вже не буде питань про кордони. Вже зараз для вирішення проблеми, потрібно залучати людей з непідконтрольною території, а також представників країн" Нормандського формату ", - підкреслив експерт.

Інші учасники конференції дотримуються такої ж позиції. Вони нагадали, що екологічна рівновага Донбасу довгий час трималася на зниженні рівня підземних вод. Але зараз підземні води піднімаються вгору, витісняючи на поверхню грунтові води, які забруднені повністю токсичними елементами - міддю, цинком, свинцем. Вчені підкреслили, що діти на підконтрольній території Луганської області у віці до 4 років в 68 разів частіше хворіють через споживання забрудненої хімікатами води. Тому, як вважають експерти, вкрай необхідно пробурити на території Донецької та Луганської областей глибокі бювети з питною водою для населення, так само, як було зроблено під час Чорнобильської катастрофи, щоб убезпечити населення від споживання небезпечних сполук.

Раніше ONLINE.UA спубліковал жахливі фото наслідків затоплення атомної шахти на Донбасі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?