НАЗК оприлюднило прізвища "щасливчиків", які уникнуть покарання завдяки рішенню КСУ
Категорія
Політика
Дата публікації

НАЗК оприлюднило прізвища "щасливчиків", які уникнуть покарання завдяки рішенню КСУ

НАЗК оприлюднило прізвища "щасливчиків", які уникнуть покарання завдяки рішенню КСУ
Джерело:  online.ua

Скандал навколо рішення Конституційного суду України щодо скасування покарання чиновників за незадекларовані доходи набирає обертів. 8 листопада Національне агентство з питань запобігання корупції оприлюднило ще один список, в якому вказало прізвища чиновників, яким приховали свої доходи в деклараціях і тепер їм за це нічого не загрожує. У НАЗК назвали цих людей корупційними "щасливчиками", які подали неправдиві відомості в своїх деклараціях, але залишаться за це безкарними. В антикорупційному агентстві наголосили, що це лише частковий список, а прізвища інших "щасливчиків" будуть опубліковані пізніше. Хто зможе уникнути покарання через резонансне рішення КСУ, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу НАЗК.

У список корупційних "щасливчиків" НАЗК потрапили:

  • Василь Коротецький - ексначальник відділу державного екологічного нагляду тваринного світу та біоресурсів Держекоінспекції. Він не повідомив про свої фінансові зобов'язання на 9,2 млн грн.

  • Світлана Балух - головний державний ревізор-інспектор Шевченківського відділення Личаківської ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області. Вона не вказала в декларації квартиру вартістю понад 1,2 млн грн, яка на праві спільної власності належить її чоловікові, а також дохід чоловіка від продажу нерухомості на 6,8 млн грн.

  • Юрій Шрамко - заступник генерального директора Держпідприємства Укрінмаш. Він не вказав про фінансові зобов'язання дружини перед підприємством на 6,8 млн грн, а також про сплачені по кредиту відсотки більш ніж 577 тисяч гривень.

  • Ірина Самойленко - головний спеціаліст відділу переговорів і доступу до ринків управління Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України. Вона не повідомила про нерухомість вартістю майже 3,9 грн і фінансові зобов'язання на користь банку більш ніж 3 млн грн.

  • Олександр Холін - директор філії держпідприємства Укрдержбудекспертиза в Херсонській області. Він не задекларував корпоративні права в підприємстві до розміру внеску понад 5,3 млн грн.

Важливо відзначити, що це не перша частина списку НАЗК про корупційних "щасливчиків". Раніше в агентстві повідомляли про те, що уникнути відповідальності завдяки рішенню КСУ зможуть: ексміністр енергетики і вугільної промисловості Ігор Насалик (не вказав позику на 1,2 млн доларів від фізичної особи в щорічній декларації), депутат Одеської міської ради Олег Етнаровіч (зокрема, забув про те, що позичив і розмістив на банківських рахунках понад 1 млн грн), заступник Шевченківської РДА в Києві Віктор Андрєєв (не вказав в декларації більше 60 млн грн, які отримав в якості позики від приватної компанії), депутат Володимир-Волинської міськради Руслан Мороз (забув про те, як зайняв третім особам 21,5 млн грн).

Нагадаємо, 27 жовтня КСУ скасував статтю про кримінальне покарання за недостовірне декларування та ряд положень антикорупційного закону про контрольні функції НАЗК. Суддя-доповідач Ігор Сліденко пояснив, що КСУ цим рішення хотів захистити суддів від тиску на них з боку виконавчої влади, але так як виділити в рішенні право не перевіряти декларації тільки суддів було неможливо, тому норму скасували для всіх категорій чиновників. Це рішення викликало жорстку реакцію не тільки українців, а й усіх міжнародних партнерів нашої країни. Євросоюз попередив офіційний Київ, що Україна втратить безвіз і будь-яку фінансову підтримку, якщо рішення КСУ не скасують.

Після рішень КСУ Зеленський скликав екстрене закрите засідання РНБО, а вже ввечері 29 жовтня НАЗК повернуло доступ до єдиного реєстру електронних декларацій після розпорядження Кабінету міністрів. Також президент подав до Верховної Ради законопроект, яким пропонує звільнити весь склад Конституційного суду. Глава Конституційного суду Олександр Тупицький назвав дії глави держави ультиматумом і заявив, що не збирається у відставку.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що судді Конституційного Суду України, які раніше проголосували проти рішення про антикорупційне законодавство, тимчасово відмовилися від участі в його роботі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?