Названа головна причина, з якої Путін анексував Крим
Категорія
Україна
Дата публікації

Названа головна причина, з якої Путін анексував Крим

Названа головна причина, з якої Путін анексував Крим
Джерело:  online.ua

Президент Росії Володимир Путін прийняв рішення щодо анексії Криму, оскільки не міг змиритися з відділенням "російської околиці" України від РФ.
Про це в інтерв'ю ONLINE.UA розповіла російський публіцист, провідний дослідник Інституту Брукінгса у Вашингтоні Лілія Шевцова.
Публіцист зазначила, що важко передбачити, що було б, якби Володимир Путін зміг повернутися назад, в 2014 рік, чи повторив би він свої рішення щодо України.
"Важко вгадати, що зробив би лідер самодержавного режиму, тим більше такий, який звик приховувати свої думки. Але крім психології лідера є ще логіка одноосібної влади на стадії вичерпання, яка штовхає лідера до тих чи інших дій. На певному етапі всі авторитарні лідери стають заручниками свого режиму", - розповів Шевцова.
На її думку, президент РФ просто не зміг спостерігати за Євромайданом, за відділенням України від Росії, і діяв в інтересах виживання Системи.
"Мені здається, що в 2014 і в на початку 2015 року Путін діяв вже в руслі виживання російської системи. Коротше, не так його емоції і погляди, скільки логіка Системи керувала ним. Він навряд чи міг спокійно дивитися, як Україна, яку російська влада і навіть російські ліберали вважають російською "окраїною" і частиною російської держави, спокійно зіскакує за борт і виходить із зони впливу Росії", - пояснила публіцист.
"Будь-який російський лідер, що функціонує в системі самодержавства, не зміг би байдуже спостерігати за втечею України. "Відрив" України був рівнозначний ампутації важливого елемента російської державності. Український Майдан підтвердив, що Росія - все ще не пост-імперія, а така, що недорозпалася, підморожена в своєму розпаді імперія", - зауважила Лілія Шевцова.
Крім іншого, дослідник зазначила, що в Росії сподівалися на те, що Захід стерпить агресію Росії на Донбасі і анексію Криму.
"Звичайно, в Кремлі була і надія на те, що Захід "проковтне" анексію Криму і російську агресію на Донбасі. Думаю, що якби Путін знав, що станеться, то, напевно, обмежився б тільки "Кримнашизмом"", - резюмувала Шевцова.
Повний текст інтерв'ю читайте на ONLINE.UA: "Влада Путіна перетворюється на безсилля - Лілія Шевцова про крах "Новоросії" та страхи Кремля".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?