Названі чотири ознаки деградації путінської системи влади
Категорія
Світ
Дата публікації

Названі чотири ознаки деградації путінської системи влади

Названі чотири ознаки деградації путінської системи влади
Джерело:  online.ua

Російський публіцист, провідний дослідник Інституту Брукінгса (Вашингтон) Лілія Шевцова називає чотири ознаки деградації системи влади президента Росії Володимира Путіна.
Про це вона розповіла в інтерв'ю ONLINE.UA.
"Давайте звернемося до загального контексту російської моделі влади. Я б зробила чотири висновки. Перше: є логіка російської системи, яка повільно звалюється з рецесії в економічну кризу. Це криза "болотного" типу, в'язка і болісна. Економічна ситуація погіршуватиметься. Більш того, відбувається деградація політичних інститутів, вірніше їх імітаторів, які не справляються з викликами. Влада розуміє наростання безлічі загроз, і в першу чергу, загрози втрати контролю над країною. Тому у президента і виникла ідея Національної гвардії, тобто його особистого владного ресурсу. Відбувається і подальша закупорка "вікон" в ім'я порятунку режиму", - сказала публіцист.
Вона розповіла, чим нинішній російський політичний клас відрізняється від радянського.
"Друге: всередині самого режиму існують різні сили. Переважна частина російського політичного класу - це клас рантьє. А рантьє живуть не так, як жив радянський політичний клас, що сховався за залізною завісою. Це люди, які звикли жити в "Лондонграді" і вахтовим методом навідувалися в Росію. Вони зуміли особисто інтегруватися в західне життя. Цей політичний клас розуміє, що диктатура і репресії в РФ були б небезпечними для нього, бо могли б обмежити можливості особистої інтеграції "в Захід". Тому у силовиків типу Бастрикіна, які закликають до посилення репресивного режиму, не може бути підтримки з боку російського класу рантьє", - зазначає публіцист.
Шевцова також заявила, що серед силових структур Росії йде боротьба.
"Третє: серед російських силових структур йде боротьба. Правда, швидше підкилимна, але часом проривається назовні. Вони конкурують один з одним за доступ до трону і власника трону. Прикладом цієї боротьби є арешт господаря аеропорту "Домодєдово" Дмитра Каменяра, за долю якого зіткнулися дві силові структури - Слідчий комітет і прокуратура. Четверте: самодержавство завжди спирається на принцип лояльності. Причому виживає той, хто демонструє більшу лояльність. Приклад Бастрикіна говорить про те, як ті, хто стоїть біля трону, намагаються вловити настрої Володимира Путіна", - розповіла вона.
"Уся ця картина російського самодержавства демонструє, як далеко зайшов процес деградації влади. Але у неї, все ж, ще зберігаються ресурси виживання", - підкреслила Шевцова.


Читайте повний текст інтерв'ю Лілії Шевцової ONLINE.UA: Путин испытывает "бессилие всесилия" — Лилия Шевцова о "Крымнаше" и страхах Кремля


Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?