Названі дві країни, з якими багато років "вчилася" воювати українська армія
Категорія
Культура
Дата публікації

Названі дві країни, з якими багато років "вчилася" воювати українська армія

Названі дві країни, з якими багато років "вчилася" воювати українська армія
Джерело:  online.ua

Радник міністра оборони і президента України Юрій Бірюков розповів, як до війни на Донбасі українську армію багато років "готували" до війни з Румунією або Туреччиною.
Про це він повідомив в інтерв'ю ONLINE.UA.
За його словами, найбільшою перемогою за минулих три роки стало те, що українці зберегли країну.
"Коли кажуть, що в 2014 році в нас не було армії — люди не розуміють, що це не гіпербола. У нас взагалі не було армії, від слова "зовсім". У нас на всі ЗСУ боєздатними виявилися 4,5 тисячі осіб — всього. На всю країну", — підкреслив він.
Читайте також: Не Росія, а військовий табір: армія Путіна розбурхала мережу
При цьому Бірюков додав, що добре це зрозумів, коли допомагав "своїй улюбленої 79-й повітряно-десантній бригаді" у перші місяці війни, 2014 року.
"Перед цим вони 15 років тренувалися, проводили штабні навчання з відбиття агресії умовного противника — Румунії. "Штабні ігри" повинні бути проти якогось умовного противника. Умовними супротивниками були Туреччина і Румунія", — зізнався він.
Волонтер підкреслив, що "ніхто і ніколи не розглядав можливість того, що у нас не умовний, а реальний супротивник знаходиться взагалі зовсім з іншого боку, але всі чудово розуміли — ані Румунія, ані Туреччина не будуть на нас наступати, тому вся бойова підготовка всі 23 роки була дуже-дуже умовна".
"Тому армії не було зовсім. Якщо ми повернемося до речового забезпечення, складські запаси, недоторканний запас часів Радянського Союзу, в основному, були спустошені під час першої хвилі мобілізації. І то — на всіх не вистачило. Тому що ніхто ніколи не думав, що може початися війна", - пригадав він.
Читайте також: Турчинов оцінив терміни звильнення Донбасу і силу української армії
За словами Бірюкова, до моменту початку війни на Донбасі армію кожен рік безперервно скорочували.
"Ми всі — ви, я, — всі раділи: ура, у нас армія стала ще меншою. Ми ще менше будемо витрачати на цю армію грошей. Навіщо нам ця армія? Кому вона потрібна? Росія у нас — союзник, Європейський Союз у нас — союзник США у нас — союзник, Китай у нас — союзник... З ким воювати? З Туреччиною?" — резюмував він.


Більше  читайте на ONLINE.UA: Україна 15 років готувалася "воювати" з Румунією і ще однією країною, армії не стало зовсім - Юрій Бірюков.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?