Названі регіони Росії, які загрожують Кремлю сепаратизмом
Категорія
Світ
Дата публікації

Названі регіони Росії, які загрожують Кремлю сепаратизмом

Названі регіони Росії, які загрожують Кремлю сепаратизмом
Джерело:  online.ua

Одразу в декількох регіонах Росії існує загроза організації сепаратистських рухів.
Таку думку в інтерв'ю ONLINE.UA висловив російський політолог Михайло Савва.
"Російський регіональний сепаратизм є. Це явище відоме в Російській імперії з ХІХ століття. Перші посадки у таких справах відбулися в 1860-х роках - по "справі сибірських обласників". Саме в той період частина сибірської інтелігенції сформулювала ідею - імперський центр експлуатує ресурси Сибіру, але нічого натомість не дає", - розповідає політолог.
"Ці ідеї активізувалися в період Громадянської війни на всій території Російської імперії. Я можу згадати Кубанську Народну Республіку/Кубанський край, яка існувала два роки як незалежна держава. Вона допомагала Денікіну, але не була васалами "білих". Спроби провести марші за федералізацію влітку 2014 року розпочиналися в Краснодарі, Новосибірську і Калінінграді", - зазначив Савва.
Читайте також: На ціоналісти влаштують погроми в Москві, і Нацгвардія Путіна не допоможе - російський політолог
За словами російського політолога, поки що спроби дати хід сепаратистському руху в РФ були невдалими.
"Ці спроби були придушені в самому початку. Кубанська громадянська активістка Дарина Полюдова, яка намагалася організувати марш за федералізацію Кубані, відбуває покарання і зараз. Я не можу сказати, що ці марші були проявами реального сепаратизму. Це, скоріше, був флешмоб, спосіб показати авторам ідеї федералізації України, що вони кидаються камінням в скляний будинок. Ідея сепаратизму присутня і на інших російських територіях, але вона - не головна в масовій свідомості. на питання, чи підтримає людина вихід його регіону з РФ, відповідають ствердно від 1 до 8% , в залежності від регіону", - резюмував експерт.
Втім, Савва додає, що все-таки передумови до сепаратизму в РФ існують - як історичні, так і соціальні.
"Починаючи з кінця 80-х років минулого століття, в Росії спочатку піднімається російський націоналізм, потім він падає, а націоналізми етнічних меншин посилюються. І навпаки. Це дві синусоїди з розбіжкою в ​​90%. Націоналізм етнічної більшості і меншин підігрівають один одного, але вони не накладаються. Проблема в тому, що Путін заганяє РФ в режим турбулентності - частих непрогнозованих потрясінь. У цій ситуації націоналізми можуть синхронізуватися між собою, і виникне ефект соціального резонансу, аж до бурхливого сплеску сепаратизму і розпаду країни", - пояснив він.
Більше читайте в інтерв'ю ONLINE.UA: Дії Путіна загрожують йому сепаратизмом і розвалом РФ - російський політолог

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?