Названий ефективний спосіб компенсувати шкоду від недосипу
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Названий ефективний спосіб компенсувати шкоду від недосипу

Названий ефективний спосіб компенсувати шкоду від недосипу
Джерело:  online.ua

Постійний недосип чинить вкрай негативний вплив на організм людини з незворотними наслідками і навіть призводить до передчасної смерті. Але шкоду від поганої якості сну можна компенсувати.

Джерело: Science Daily

Вчені Сіднейського університету в Австралії вивчили дані більше 380 тисяч людей середнього віку і оцінили якість сну за 5-бальною шкалою. Вони відзначили, що самі в високі бали отримали фізично активні, молоді, худі, фінансово забезпечені жінки, які не мали проблем з психікою, їли багато овочів і фруктів, не працювали позмінно, ніколи не курили і вживали мало алкоголю. Але у тих, хто мало рухався і погано спав, ризик передчасної смерті був оцінений вище 57%.

Однак експертам вдалося виявити взаємозв'язок між поганим сном і заняттями спортом. Як виявилося, 150 хвилин помірного або 75 хвилин активного фізичного навантаження в тиждень нівелюють шкоду від недосипу. Поки не ясно, чому фізичні вправ иможе компенсувати брак сну, але, вчені припускають, що це відбувається через те, що підвищена активність протидіє запаленню або зменшує порушення в метаболізмі глюкози.

Як недосип впливає на організм

За даними Американської академії медицини сну, щодня в світі не висипається кожна третя людина. Медики попереджають, що шкода для організму від недосипу може бути незворотньою. Постійна нестача сну призводить до:

  • зниження імунітету;

  • хвороб серцево-судинної системи;

  • погіршення роботи мозку;

  • забудькуватості;

  • зниження сексуального потягу;

  • набору ваги;

  • діабету;

  • депресії.

Вченими доведено, що здоровій дорослій людині бажано спати близько восьми годин - 5 циклів по 100 хвилин.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?