НБУ нарешті пояснив рекордне зміцнення гривні
Категорія
Економіка
Дата публікації

НБУ нарешті пояснив рекордне зміцнення гривні

НБУ нарешті пояснив рекордне зміцнення гривні
Джерело:  online.ua

В НБУ пояснюють, що на рекордне зміцнення курсу гривні в 2019 році вплинули зростання продуктивності виробництва, а також зниження світових цін на енергетичні товари. Про це повідомляє ONLINE.UA

 з посиланням на пресслужбу регулятора.

 Варто також зазначити, що сприятливу ситуацію на валютному ринку підтримували такі фактори, як: збільшення експорту IT послуг, помірне зростання імпорту товарів і помірні обсяги репатріації дивідендів в інвалюті за кордон, істотні обсяги валютних надходжень від трудових мігрантів. за словами представників банку, що гривні формується не адміністративно, а під впливом фундаментальних економічних чинників.

"Зміцнення гривні є наслідком надлишкової пропозиції валюти на ринку. На відміну від минулого року, іноземні інвестори активно вкладаються в довгострокові цінні папери українського уряду. Сьогодні велика частина портфеля ОВДП у власності нерезидентів - це цінні папери з терміном погашення від 2 до 5 років. Тому їх інвестиції носять довгостроковий характер", - кажуть в НБУ.

Окрім того, вказано, що за умови збереження адекватної макроекономічної політики і прискорення реалізації структурних реформ в Україні приплив цих інвестицій може тривати і надалі. Нагадаємо, що в останні дні курс гривні зміцнився до 24 за долар.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше керівництво Нацбанку ухвалило рішення знизити облікову ставку до 16,5% річних із 6 вересня 2019 року. З  даною заявою виступив очільник НБУ Яків Смолій.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?