НБУ попередив українців про ймовірний ріст облікової ставки до 7,5%
Категорія
Економіка
Дата публікації

НБУ попередив українців про ймовірний ріст облікової ставки до 7,5%

НБУ попередив українців про ймовірний ріст облікової ставки до 7,5%
Джерело:  online.ua

21 грудня члени Комітету монетарної політики Національного банку попередили українських громадян, що для стримування інфляційного тиску з відновленням економіки регулятор може підвищити облікову ставку на 0,5-1,5 в.п. Натомість деякі члени комітету припустили, що ділова активність залишатиметься на сталих рівнях до початку масової вакцинації. Так, інфляційний тиск буде більш слабким, а нижча ставка (до 5%) буде підтримкою для економіки. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на сайт НБУ.

"Так, щодо майбутньої політики Нацбанку у питаннях облікової ставки більшість членів Комітету монетарної політики припустили її підвищення. Це пов’язано з інфляційною динамікою в умовах пожвавлення економіки. Регулятором може бути проведена більш жорстка монетарна політика для стримання інфляційного тиску. Йдеться про підвищення на близько 0,5-1,5 в.п", — йдеться в повідомленні на сайті НБУ.

Як стверджують представники регулятора, якщо ситуація з пандемією буде розвиватися за негативним сценарієм, Нацбанк повинен бути готовим до пом’якшення монетарної політики. Йдеться про те, що траєкторія облікової ставки, в першу чергу, відчутно залежатиме від реальних обсягів фіскальних стимулів у 2021 році.

"Декілька учасників дискусії обирали між двома варіантами – збереженням і зниженням облікової ставки. На їх думку, Національний банк мав підстави діяти проактивно і пом’якшити монетарну політику з огляду на очікуване ужорсточення карантину і відповідне охолодження ділової активності та споживчого попиту. Втім, ключовими аргументами на користь збереження ставки стало прискорення інфляції в листопаді, а також м’якші, ніж очікувалося, анонсовані урядом січневі обмеження. Озвучені параметри карантину можуть мати порівняно незначні ефекти на економічну активність.Під час обговорення прогнозної траєкторії облікової ставки думки членів КМП розділилися", – повідомляє НБУ.

Нагадаємо, нещодавно правління НБУ підтримало рішення зберегти облікову ставку на рівні 6% річних. Це – найнижчий рівень облікової ставки за історію незалежної України.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що  Всесвітній банк вирішив виділити 100 млн доларів на відновлення Донбасу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?