Не бійтеся, а захищайтеся: як уберегтися від коронавіруса літнім людям
Категорія
Україна
Дата публікації

Не бійтеся, а захищайтеся: як уберегтися від коронавіруса літнім людям

Не бійтеся, а захищайтеся: як уберегтися від коронавіруса літнім людям
Джерело:  online.ua

На сьогоднішній день в світі зафіксовано понад 300 тисяч випадків зараження коронавірусом, через що ВООЗ оголосила пандемію. У найбільшій зоні ризику, як свідчать дані про заражених, знаходяться люди похилого віку від 60 років. Як найбільш вразливій групі людей уберегтися від інфекції і протистояти коронавірусу, який вже добрався до України? ONLINE.UA підготував список рекомендацій від МОЗ, ВООЗ та UNICEF, які допоможуть не захворіти і витримати боротьбу з інфекцією.

Коронавірус в Україні - в чому небезпека для людей похилого віку

Важливо розуміти, що коронавірус і грип мають ряд кардинальних відмінностей. У грипу коротший інкубаційний період і їм частіше заражаються діти, а з коронавірусною інфекцією ситуація інша - в найбільшій зоні ризику знаходяться люди у віці старше 60 років, і цьому є пояснення. Справа в тому, що "пропуском" коронавірусу в організм є білок ACE2, який тісно пов'язаний з роботою серцево-судинної системи і регуляцією артеріального тиску. Чим людина старша, тим вище активність цього білка в її організмі. Тому літні люди і є найбільш вразливою категорією по захворюванню коронавірусом, тим більше що і імунітет у них набагато слабкіше, ніж у молодих.

Медики не виключають, що препарати для лікування гіпертонічної хвороби, дія яких пов'язана з цим білком, також можуть впливати на ймовірність інфікування коронавірусом. А це пояснює те, чому у тих людей похилого віку, хто змушений на регулірной основі приймати таблетки для регуляції артеріального тиску, коронавірус протікає важче і часто призводить до летального результату.

Як уберегтися від коронавируса літнім людям - рекомендації МОЗ і ВООЗ

Сьогодні від коронавіруса поки немає ні вакцин, ні ефективної противірусної терапії. Але це не привід для паніки! Медики закликають навчитися жити в умовах пандемії і дотримуватися деяких нескладних правил, які особливо важливі для людей похилого віку, а саме:

  • Уникати місць з великим скупченням людей.

  • Відмовитися від візитів в держустанови - всю інформацію та відповіді на питання в сучасному світі можна отримати онлайн або по телефону.

  • При можливості не їздити громадським транспортом - краще ходити пішки і дихати свіжим повітрям, на якому гинуть шкідливі віруси і бактерії.

  • Запастися "своїми" ліками, щоб не було приводу зайвий раз йти в аптеку.

  • При появі симптомів респіраторного захворювання негайно звертатися до лікаря.

У МОЗ і ВООЗ закликають людей не панікувати, а захищатися, і самоізоляція - кращий для ефективного захисту спосіб. Мінімізуйте собі і своїм близьким людям ризики зараження, дотримуйтеся елементарних правил профілактики:

  1. Частіше мийте руки з милом і робіть вологе прибирання будинку.

  2. Не чіпайте обличчя руками - при попаданні на слизову коронавірус миттєво проникає в організм.

  3. Провітрюйте приміщення.

  4. Тримайте дистанцію з оточуючими в 1,5 метра - вірус поширюється при кашлі та чханні не далі за 1 метра.

  5. Навчіть дітей правилам гігієни.

  6. Збалансуйте режим харчування - включіть в раціон овочі, фрукти і цитрусові для зміцнення імунітету.

  7. Якщо ви захворіли, не ходіть в громадські місця, не поширюйте вірус, телефонуйте сімейному лікарю.

Раніше ONLINE.UA публікував прості способи захисту від коронавіруса, який атакує з всх сторін. Почати можна зі зміни соціальних звичок - не цілуватися та не обійматися при зустрічі зі знайомими і відмовитися від рукостискань під час вітання.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?