Не буде такого: глава НБУ виступив з гучною обіцянкою
Категорія
Економіка
Дата публікації

Не буде такого: глава НБУ виступив з гучною обіцянкою

Не буде такого: глава НБУ виступив з гучною обіцянкою
Джерело:  online.ua

Очільник Національного банку України Яків Смолій в ході прес-брифінгу з питань монетарної політики 30 січня пообіцяв українцям, що протягом 2020 року інфляція в Україні не перевищуватиме 5% у річному вимірі. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу регулятора.

"У 2019 році споживча інфляція сповільнилась до 4,1% - найнижчого рівня за останні 6 років. Таким чином, ми досягли цілі 5 ±1 в.п., яку декларували у 2015 році. Зміцнення гривні мало вирішальний вплив на стрімке уповільнення інфляції у кінці минулого року. Ревальвація нівелювала ефекти досить сильного споживчого попиту.", - сказав Смолій.

За його словами, уповільнення інфляції буде продовжуватися. Починаючи з січня і протягом переважної частини року вона буде нижчою цільового діапазону 5 ±1 в.п., але у 4 кварталі вона прискориться і становитиме 4,8% за підсумками поточного року. Варто звернути увагу на те, що відповідно, до кінця року вона повернеться в цільвий діапазон.

"Цьому сприятиме низка чинників. По-перше, минулорічна ревальвація гривні продовжуватиме відображатися на вартості імпортованих товарів. По-друге, збереження відносно невисоких цін на енергоносії на світових ринках стримуватиме подорожчення палива на внтурішньому ринку. По-третє, продовольча інфляція за відсутності шоків пропозиції буде незначною завдяки очікуваному поліпшенню врожайності овочів та фруктів", - пояснив голова НБУ.

Яків Смолій наголосив, що у 2021-2022 роках інфляція внаслідок пом'якшення монетарної політики перебуватиме на рівні середньострокової цілі 5 ±1 в.п.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше керівництво Нацбанку ухвалило рішення знизити облікову ставку  до 11% річних із 31 січня 2020 року.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?