Не можна так - ООН висунула Євросоюзу безкомпромісну вимогу
Категорія
Політика
Дата публікації

Не можна так - ООН висунула Євросоюзу безкомпромісну вимогу

Не можна так - ООН висунула Євросоюзу безкомпромісну вимогу
Джерело:  online.ua

Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) вимагає, щоб влада Євросоюзу розпочала нові місії з порятунку мігрантів у Середземному морі. В ООН наголосили, що це найдавніший, неполітичний принцип - не можна залишати напризволяще людей, що зазнають лиха у морі. Першим безкомпромісну вимогу озвучив представник комісаріату у ФРН Франк Ремус (Frank Remus). Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на DW.

Варто звернути увагу на те, що на початку квітня ЄС почав операцію Irini з контролю за виконанням ембарго ООН на постачання озброєнь до Лівії.

"Щоб не заохочувати мігрантів до втечі в Європу морем, кораблі, що беруть участь в цій місії, оперують поза маршрутами, якими зазвичай користуються мігранти. Міжнародне морське право, яке зобов'язує рятувати потопаючих у морі, поширюється, однак, і на них. Якщо це трапляється, то вони повинні доставляти врятованих до Греції, звідки мігранти вже будуть розподілені в інші країни ЄС", - сказано в повідомленні.

Що важливо розуміти, у березні завершився строк дії угоди, укладеної 23 вересня 2019 року на шість місяців Німеччиною, Італією, Францією і Мальтою на території останньої. В даному документі були закріплені правила розподілу з Італії та Мальти по інших європейських країнах врятованих у морі мігрантів. Він сприяв тому, що, зокрема, Рим дозволяв рятувальним судам з біженцями заходити в італійські порти. Через неочікуваний спалах пандемії коронавірусу ця угода не була продовжена.

"Мальти" недостатньо, але "Мальта" була важливим початком. Йдеться про прийняння такої кількості людей, яка практично непомітна для такого великого, багатого континенту, як Європа", - підкреслив Франк Ремус.

За його словами, конче важливим буде рішення, яке дозволить чітко врегулювати процедуру розподілу врятованих на морі мігрантів по країнах ЄС. Представник ООН звернув увагу на те, що це спільна відповідальність країн-членів ЄС, а не лише прибережних держав.

"Тому свій внесок повинні внести якомога більше країн Євросоюзу", - зазначив Ремус.

Варто нагадати, що морську місію "Софія", метою якої була боротьба з нелегальними перевізниками людей на Середземному морі, Євросоюз призупинив навесні минулого року через відсутність згоди щодо розподілу врятованих мігрантів.

Як повідомляв ONLINE.UA, суд ЄС постановив,  що Польща, Угорщина і Чехія, які відмовилися від участі у тимчасовому механізмі розселення біженців, порушили законодавство Євросоюзу і мають нести відповідальність за свої дії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?