Не тільки Донбас: які питання Зеленський хоче обговорити з Путіним на нормандському саміті
Категорія
Політика
Дата публікації

Не тільки Донбас: які питання Зеленський хоче обговорити з Путіним на нормандському саміті

Не тільки Донбас: які питання Зеленський хоче обговорити з Путіним на нормандському саміті
Джерело:  Укрінформ

Головна тема нормандського саміту за участю лідерів Німеччини, Франції, України і Росії - завершення війни на Донбасі. Але крім цього українська сторона планує підняти тему звільнення українських політв'язнів з російських в'язниць, де їх незаконно утримує Кремль. Про це повідомив глава МЗС України Вадим Пристайко після зустрічі з федеральним міністром європейських, інтеграційних і закордонних справ Австрійської Республіки Олександром Шалленбергом, передає ONLINE.UA з посиланням на Укрінформ.

Пристайко підкреслив, що остання зустріч в нормандському форматі по Донбасу відбулася три роки тому, протягом яких накопичилося безліч запитань, які має намір підняти Зеленський на зустрічі з Путіними, Меркель і Макроном. Глава українського МЗС додав, що головна мета України на цьому саміті - домогтися завершення війни, яка на сході України забирає наших людей і наш шанс на цивілізований розвиток.

"Саме тому ми збираємося на цій зустрічі вирішити кілька конкретних питань", - підкреслив Пристайко.

Зокрема, за словами міністра, Зеленський розраховує в ході зустрічі з главами Франції, Німеччини і Росії вирішити "питання військової безпеки і відкрити шлях для остаточного вирішення проблеми сходу України". Крім того, МЗС України вважає, що переговори в нормандському форматі допоможуть запустити новий процес масштабного обміну полоненими між Україною і Росією, в рамках якого додому зможуть повернутися багато незаконно засуджених в РФ українців.

У той же час Пристайко додав, що реальні результати нормандського саміту залежать перш за все від глибини готовності російської сторони рухатися до виконання домовленостей. Міністр підкреслив, що Москва підтвердила готовність до зустрічі, дата якої вже обговорюється.

"Нормандська дата зараз обговорюється. Російська сторона говорить, що вона готується до зустрічі. Але для дати у нас повинна бути більш точна інформація. Виконані всі передумови для зустрічі. Ми шукаємо найкращі дати і місце для заходу", - зазначив Пристайко.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Росія не бачить ніяких перешкод для проведення нормандського саміту  по Донбасу, але Путін прийме остаточне рішення щодо дати, як тільки будуть передумови для успішної організації зустрічі. Про це заявляв помічник президента РФ Юрій Ушаков.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?