Не Трамп і не Клінтон: названо ще одну людину, котра може стати президентом США
Категорія
Світ
Дата публікації

Не Трамп і не Клінтон: названо ще одну людину, котра може стати президентом США

Не Трамп і не Клінтон: названо ще одну людину, котра може стати президентом США
Джерело:  online.ua

За підсумками президентських виборів у США можливий варіант, коли президентом країни буде не  республіканець Дональд Трамп  і не представник демократів Хілларі Клінтон, а Майкл Пенс, якого Трамп вирішив висунути на посаду віце-президента.

Про це в інтерв'ю ONLINE.UA розповів ізраїльський політолог і рабин Авраам Шмулевич.
Експерт нагадав, що американське законодавство в теорії дозволяє вибірників проголосувати не за того кандидата, за якого вони обіцяли голосувати на виборах американського президента.
«В теорії вибірник повинен голосувати так, як проголосував його штат. Але на практиці він може проголосувати на свій розсуд, за ту людину, за якого він сам вважає за потрібне, порушити своє слово і записати не того, якого обіцяв, або утриматися від голосування", — пояснив Шмулевич.


Читайте також: У Трампа знайшли українські гроші, розгорається скандал — The Daily Beast.  

Політолог зазначив, що якщо виборці проголосують за Клінтон, то вона стане президентом.
«Правда, там є тонкість. Справа в тому, що є два списки голосування за президента і віце-президента. У Трампа віце-президент — республіканець Майкл Пенс. Можливо, що Клінтон оберуть президентом, а Пенси — віце-президентом», — розповів експерт.
Він додав, що друга тонкість полягає в тому, що «до виконання своїх обов'язків новообраний президент приступає не тоді, коли він отримує голоси, а тоді, коли його затверджують дві палати Конгресу».


Читайте також: Це дно: у Путіна прокоментували гучну заяву Трампа


«Історично це голосування носить формальний характер. Але якщо виборці виберуть Клінтон, то, швидше за все, Конгрес, де домінують республіканці, її не затвердить. В такому випадку, виникне цікава юридична ситуація, яка переадресовує ситуацію в Верховний суд США», - заявив Шмулевич.


При цьому Верховний суд США сформований демократами.


«Важко сказати, як вони вирішать, але ймовірний варіант, коли автоматично президентом стане Пенс, оскільки за Конституцією США у випадку, якщо припиняються повноваження президента, його місце займає віце-президент», - зазначив політолог.


Крім того, він додав, що «Трамп — не системний кандидат, у нього були тертя з республіканцями».


Читайте також: Названі сили, котрі не хочуть пускати Трампа на пост президента 


«Кажуть, що виборці Трампа — збройні білі чоловіки. Але якщо республіканці протягнуть свого президента, а низові організації будуть проти таких виступів, то невдоволення можна буде каналізувати. Теоретично такий варіант малоймовірний, але недавно говорили, що та перемога Трампа малоймовірна», — резюмував експерт.


Більше  читайте в інтерв'ю Авраама Шмулевича на ONLINE.UA: Трамп поки не став президентом, з ним ще не все вирішено — ізраїльский політолог.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?