Не встигли сказати: з'явилися нові драматичні деталі перестрілки під Києвом
Категорія
Події
Дата публікації

Не встигли сказати: з'явилися нові драматичні деталі перестрілки під Києвом

Не встигли сказати: з'явилися нові драматичні деталі перестрілки під Києвом
Джерело:  online.ua

Радник міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, народний депутат Антон Геращенко повідомив нові подробиці обставин перестрілки в Княжичах під Києвом, в результаті якої загинули п'ятеро правоохоронців.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на « Сегодня ».
За словами Геращенка, в одному з будинків в Княжичах спрацювала автоматична сигналізація, і на місце виїхала служба державної охорони. Співробітники держохорони побачили сліди на снігу, які вели в недобудований будинок, і зайшли в цей будинок.
"Там вони побачили двох наших розвідників в штатському, затримали їх, природно, застосовуючи силові прийоми. Розвідники не встигли повідомити, що їх затримує служба ДСО", - розповів Геращенко.
Читайте також: Загибель поліцейських під Києвом: у Авакова прокоментували гучні слова Парубія
За його словами, за попередніми даними прокуратури, розвідники лише встигли повідомити, що до будинку підходять невідомі, а далі вже були чутні лише звуки боротьби.
"Співробітники держслужби охорони, які затримали розвідників, посадили їх до себе в автомобіль. Розвідники, дотримуючись інструкції, не повідомили їм про те, що вони розвідники. За інструкцією, яка існує для роботи поліцейської розвідки, вони повинні були це повідомити вже в райвідділі начальнику і , відповідно, вийти на зв'язок зі своїм керівництвом", - сказав Геращенко.
За його словами, в цей час в групі захоплення, яку супроводжували бійці спецпідрозділу КОРД, подумали, що хлопців-розвідників затримали грабіжники і їм загрожує небезпека, про те, що, ймовірно, вони стали заручниками.
Все це тривало протягом декількох хвилин, повідомив Геращенко. За його словами, було прийнято фатальне рішення про штурм і звільнення заручників.
В ході штурму співробітники держслужби охорони, в свою чергу, подумали, що на них нападають грабіжники або бандити, і відкрили вогонь назустріч.
В результаті загинули два співробітники Служби держохорони, загинули двоє розвідників, також загинув один з представників спецпідрозділу КОРД.
"Це величезна людська трагедія. Зараз слідчі прокуратури з'ясовують всі обставини, всі деталі, відновлюють посекундно картину, як приймалося рішення про те, що необхідно йти на звільнення заручників, чи достатньо було на це підстав. Сама банда грабіжників відмовилася в той момент від свого злочинного наміру, за попередньою інформацією. Їх затримали, коли вони поверталися до Києва», - додав Геращенко.
«Ця група грабіжників скоїла цілий ряд пограбувань, розбоїв, використовуючи вогнепальну зброю. Пересувалися на дорогих позашляховиках Toyota Land Cruiser 200. Ця група зараз затримана. Всі причетні до них також будуть встановлені і притягнуті до кримінальної відповідальності. Слідство прокуратури дасть свій законний вердикт про те, як і чому все це сталося. Це жахлива трагедія. Її не можна використовувати для танців на кістках і в політичних цілях. Але розібратися в деталях потрібно", - додав Геращенко.
Він також заявив, що під час проведення спеціальних операцій із затримання небезпечних злочинців кримінальний розшук не повинен і не зобов'язаний попереджати про це ні патрульну поліцію, ні службу охорони.
"Тому що часто інформація про роботу злочинних угруповань збирається місяцями або роками і цінується на вагу золота. До речі, злочинці і грабіжники, яких затримали, користувалися раціями - в тому числі, налаштованими на поліцейські хвилі. Просто якби хтось із співробітників поліції, які не брали в цьому участі, міг в повітря передати, що тут проводиться спецоперація, все могло зірватися", - додав радник глави МВС.
Як повідомляв ONLINE.UA, один із загиблих в перестрілці під Києвом в Княжичах між співробітниками карного розшуку, працівниками Державної служби охорони і спецназу КОРД виявився колишнім "беркутівцем", причетним до побиття активістів під час акцій влітку 2016 року на підтримку обвинувачених у вбивстві журналіста Олеся Бузини.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?