Негайно припиніть - у Зеленського жорстко відреагували на скандальне рішення Путіна
Категорія
Політика
Дата публікації

Негайно припиніть - у Зеленського жорстко відреагували на скандальне рішення Путіна

Негайно припиніть - у Зеленського жорстко відреагували на скандальне рішення Путіна
Джерело:  online.ua

Російський глава Володимир Путін продовжує цинічні провокації проти України на окупованих територіях Криму та Донбасу. Напередодні, 24 червня, там пройшли так звані "паради перемоги", на які окупанти звезли потужне озброєння. У МЗС України назвали цю цінічнцю провокацію черговими міжнародно-протиправними діяннями проти державного суверенітету і територіальної цілісності України, в зв'язку з чим відомство направило в Росію ноту протесту з вимогою негайно припинити подібні порушення міжнародного права, які несуть загрозу всій європейській безпеці. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу МЗС.

У МЗС нагадали, що Росія проводила так звані "паради" підрозділів Чорноморського флоту Російської Федерації з нагоди 75-ї річниці Перемоги над нацизмом на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, а також збройних формувань Російської Федерації на тимчасово окупованих нею територіях України в Донецькій і Луганській областях, без узгодження з українською стороною. Тим самим Кремль в черговий раз продемонстрував відверту зневагу чинного законодавства України та норм міжнародного права, включаючи резолюцію Генасамблеї ООН.

"Ця провокація ще раз підтверджує, що Росія свідомо йде на подальшу ескалацію напруженості в українсько-російських відносинах і не бажає врегулювати проблемні питання, викликані збройною агресією з боку Російської Федерації та окупацією нею частини суверенної території України. Розцінюємо демонстрацію Російською Федерацією в ході так званих «військових парадів» на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим та міста Севастополь військової техніки як продовження Росією політики мілітаризації Криму, що становить серйозну загрозу європейській безпеці. Особливо цинічно виглядає залучення російською окупаційною адміністрацією в мілітаристських цілях неповнолітніх дітей", - йдеться в заяві МЗС.

В українському дипвідомством нагадали, що Путін звіз на "військові паради" в окупований Крим і на Донбас 155-мм гаубиці 2А65 "Мста-Б», 122-мм гаубиці 2С1 «Гвоздика», реактивні системи залпового вогню БМ- 21 «Град», а також іншу військову техніку, зокрема, зенітно-ракетні комплекси «Стріла-10», танки Т-72, БТР-80, БМП-1, що є грубим порушенням зобов'язань російської сторони як сторони Мінських домовленостей і їх підписанта, що стосується відведення танків, а також артилерійських гармат калібром до 100 мм і мінометів калібром до 120 мм.

"Україна вимагає від Російської Федерації негайно припинити міжнародно-протиправні діяння проти державного суверенітету і територіальної цілісності України і вжити вичерпних заходів щодо деокупацію частини суверенної території України, в тому числі вивести всі свої збройні формування, військової техніки та найманців. Міністерству закордонних справ РФ передана відповідна нота протесту", - додали в МЗС.

Нагадаємо, Парад перемоги в Москві, який Кремль щорічно проводить 9 травня, довелося перенести через епідемію коронавіруса. Але недавно російська влада вирішила влаштувати його 24 червня, заявивши, що пік коронавіруса в країні вже пройшов, хоча Росія як і раніше знаходиться на третьому місці по захворюваності в світі і щоденний приріст хворих в цій країні досягає 8-10 тисяч осіб. До речі, крім Параду перемоги, Путін вирішив не відмовлятися в цьому році від акції "Безсмертний полк" і військово-морського параду - вони пройдуть в Росії 26 липня.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що окупанти в Криму ледь не наїхали танком на глядачів параду.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?