Негайно припиніть - українці звернулися з невідкладною вимогою до Зеленського
Категорія
Політика
Дата публікації

Негайно припиніть - українці звернулися з невідкладною вимогою до Зеленського

Негайно припиніть - українці звернулися з невідкладною вимогою до Зеленського
Джерело:  online.ua

Громадяни України звернулися до українського лідера Володимиру Зеленського з нагальною вимогою. Вони просять президента негайно припинити "свавілля, вибіркове правосуддя і політичні переслідування". Зокрема, громадські діячі в своєму відкритому листі згадали вручення підозри п'ятому президенту України Петру Порошенко. На їхню думку, справа Порошенко тільки погіршує імідж України в світі. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на повідомлення колишнього політв'язня, учасника ініціативи "Першого грудня" Йосипа Зісельса в соцмережі.

"Шановний Володимире Олександровичу! Звернутися з цим листом нас спонукали останні події, які повертають нашу державу до часів Януковича. Свавілля, вибіркове правосуддя, політичні переслідування після Революції Гідності повинні були назавжди покинути Україну. Ми обурені діями ДБР і ОГПУ, які повертають ці огидні явища в українську дійсність. Це - ознаки формування в Україні поліцейської держави ", - йдеться в листі, адресованому Зеленському.

Автори звернення назвали "ганебним шоу" вручення підозри Порошенко. Вони вважають, що такі дії правоохоронних органів повністю їх дискредитують і підривають довіру суспільства до влади.

"Мусимо нагадати, що спочатку всі ці справи були ініційовані членами колишньої команди Януковича. Вони співзвучні з месседжами ворожої російської пропаганди. І саме ці ініціативи з радістю підтримала і вкрай незграбно намагається реалізувати команда нинішнього Президента України", - додали українці в листі.

Підписанти листа вважають, що звинувачення президента України за видання указу про кадрове призначення в Службу зовнішньої розвідки України виглядають дивно, так як це його конституційні повноваження. Крім іншого, йдеться в листі, це може поставити під сумнів будь-які кадрові рішення, які приймає як нинішній, так і майбутні керівники держави і це - небезпечний прецедент.

"Найкраще, що може зробити нинішня владна команда - це негайно припинити політичні переслідування і зосередитися на об'єднанні українського суспільства у протидії російській агресії, почати займатися відстоюванням інтересів України на міжнародній арені і поліпшенням рівня життя людей в Україні", - підсумували автори звернення до Зеленському.

Відкритий лист з вимогами до Зеленському підписали, зокрема, письменник і Надзвичайний і повноважний посол України Юрій Щербак, керівник Центру європейських гуманітарних досліджень НаУКМА Костянтин Сігов, професор Національного університету "Києво-Могилянська академія", екс-міністр освіти і науки Сергій Квіт, колишній політв'язень і поет Микола Горбаль, директор Українського центру вивчення історії Голокосту Анатолій Подольський та інші. Всього близько трьох десятків людей.

Нагадаємо, скандал навколо колишнього президента України Петра Порошенка набирає обертів. Керівниця Офісу генерального прокурора Ірина Венедиктова записала термінове відеозвернення до українських громадян, під час якого поскаржилася на тиск на неї з боку чинного народного обранця і лідера "Європейської солідарності" Петра Порошенка щодо повторного повідомлення про підозру. Венедиктова вирішила нагадати, що генпрокурор має всі законні підстави доручити іншим прокурорам здійснити письмове повідомлення про підозру. Вона також уточнила, що це передбачено частиною 2 статті 481 Кримінального процесуального кодексу України. Венедиктова звернула увагу на те, що після відмови отримувати документи, колишній президент разом з колегами по фракції, адвокатами і охоронцями прийшов в приміщення Офісу Генерального прокурора.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в ЄС застерегли Зеленського від політичного переслідування Порошенко.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?