Негайно виконайте - Рада Європи поставила Україні невідкладну вимогу
Категорія
Україна
Дата публікації

Негайно виконайте - Рада Європи поставила Україні невідкладну вимогу

Негайно виконайте - Рада Європи поставила Україні невідкладну вимогу
Джерело:  Укрінформ

Рада Європи терміново звернулася до влади України і закликала негайно змінити законодавство в сфері протидії дискримінації. У РЄ нагадали офіційному Києву про рекомендації, які були дані Україні ще в 2017 році. Вони стосуються внесення змін до статей Кримінального Кодексу щодо покарання за порушення рівноправності і вчинення злочинів проти громадян залежно від їх расової, національної приналежності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками. Така вимога Україні викладена в доповіді Європейської комісії проти расизму та нетерпимості, яка діє в системі Ради Європи, оприлюдненій 2 червня, передає ONLINE.UA з посиланням на Укрінформ.

"Комісія наполегливо рекомендує включити сексуальну орієнтацію і гендерну ідентичність як ознаки статті 161 (1) і (2) Кримінального кодексу, а також всіх обставин, що обтяжують покарання за злочини, і загальних положень про обставини, що обтяжують покарання, згідно зі статтею 67 (1) ( 3) ", - йдеться в доповіді.

Також в Раді Європи нагадали про зобов'язання керівництва України скасувати судовий збір у справах ромів, які бажають підтвердити свою особистість з метою отримати документи, що засвідчують особу.

Ці рекомендації влада України зобов'язана виконати протягом двох років. У Раді Європи наголосили, що ще вересні 2017 року Європейська комісія проти расизму та нетерпимості опублікувала доповідь щодо України з вимогою вжити заходів у багатьох сферах протидії дискримінації, але дві вищевказані рекомендації станом на червень 2020 року до цих пір виконані не були.

Нагадаємо, Європейська комісія проти расизму та нетерпимості є незалежним контрольним органом з прав людини. Вона складається з незалежних і неупереджених членів, яких призначають з урахуванням їх морального авторитету і визнаного досвіду у розгляді питань, пов'язаних з расизмом, ксенофобією, антисемітизмом і нетерпимістю. В рамках своєї статутної діяльності ЄКРН проводить покраїнній моніторингову роботу, яка включає аналіз ситуації в кожному з держав-членів Ради Європи з питань расизму та нетерпимості і робить пропозиції і рекомендації про способи вирішення виявлених проблем.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що ООН озвучила Україні безкомпромісну вимогу  і закликала негайно вжити заходів щодо ратифікації Стамбульської конвенції. В ООН нагадали українській владі про те, що насильство по відношенню до жінок і дівчат - це не тільки порушення прав людини - воно руйнує життя і сім'ї по всій країні. Крім того, звертається увага на те, що в нашій країні жінки складають 86% жертв зґвалтувань і 78% постраждалих від домашнього насильства. За словами представників Організації, катастрофічний вплив насильства по відношенню до жінок очевидно, проте менш очевидно шкідливий вплив на сім'ї, суспільство, економіку, і на розвиток країни в цілому.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?