Необхідно привернути увагу громадянського суспільства до гендерних прав в Україні - експерт
Категорія
Культура
Дата публікації

Необхідно привернути увагу громадянського суспільства до гендерних прав в Україні - експерт

Необхідно привернути увагу громадянського суспільства до гендерних прав в Україні - експерт
Джерело:  online.ua

Українське законодавство в сфері гендерних прав потребує доопрацювання.
Про це в коментарі « 112.ua » заявила завідувач відділу теорії держави і права Інституту держави і права ім. В.М.Корецького НАН України Наталія Оніщенко.
«Гендерна рівність – складова загального принципу рівності як принципу демократичної побудови суспільства. Право розуміється сьогодні як рівна міра свободи всіх і кожного – жінок і чоловіків. Втім ні в громадській, ні в науковій доктринальній думці не сформовано відношення та оцінка гендерних прав як першоосновних. На жаль, вони ще залишаються другорядними», - відзначає експерт.
На її думку, слід доповнити існуючу дефініцію гендерної рівності третьою складовою, а саме рівністю результатів.
«У такий спосіб під гендерною рівністю повинні розумітися по-перше, формальна рівність - рівність юридична, закріплена законодавчо, по-друге, рівність можливостей - надання певної законодавчо закріпленої переваги певній соціально-демографічній групі для створення однакових з іншими групами умов на старті. І окремо слід відзначити рівність результату - цілеспрямоване забезпечення ліквідації для конкуруючих сторін перешкод, які можуть бути зумовлені попередньою дискримінацією. Саме ця остання складова не відображена ще достатньо в законодавстві України», - відзначає Оніщенко.
Експерт пропонує внести відповідні зміни в чинне діюче законодавство України, зокрема в Закон України «Про забезпечення рівних прав жінок і чоловіків».

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?