Неповноцінна Росія: в РФ пояснили, чому Кремль не може без України
Категорія
Світ
Дата публікації

Неповноцінна Росія: в РФ пояснили, чому Кремль не може без України

Неповноцінна Росія: в РФ пояснили, чому Кремль не може без України

Відомий російський політолог, доктор історичних наук і старший науковий співробітник Brookings Institution Лілія Шевцова

 вважає, що втрата України може спровокувати подальший розпад російської "галактики", яка і є опорою нинішньої системи.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на

Обозреватель

.


"Україна в розумінні Кремля залишається системоутворюючим фактором для російської державності. Це означає, що для Кремля Росія без України не може бути наддержавою; Росія виявиться збитковою державою. Втрата України може спровокувати подальший розпад російської "галактики", яка і є опорою нинішньої системи. Тому Москва продовжить намагатися утримати Київ у сфері свого впливу", - заявила політолог в інтерв'ю виданню.


Вона зазначила, що при цьому Кремль шукає формулу утримання України "на своїй орбіті".


"Але Кремль шукає більш гнучку формулу утримання України на своїй орбіті. Російська еліта розуміє, що силовий підхід не вдався. Стратегія утримання України через компроміс із Заходом, який знайшов своє відображення в Мінських угодах, також виявилася провальною. Мабуть, зараз Кремль буде використовувати тактику вичікування, сподіваючись на те, що невдачі українських реформ приведуть до втрати інтересу Заходу до Києва і залишать Україну в сірому полі, де завжди можна буде спробувати знову здійснити свою "фінляндизацію". Словом, спробувати повернути "блудну дочку"", - сказала Шевцова.
Політолог не виключає, що Росія не відмовиться від своєї політики щодо України.
"Можна очікувати, що тактичні інструменти Кремля по відношенню до України будуть більш різноманітними. Хоча не варто думати, що Кремль повністю відмовиться від політики "примусу до любові"", - додала вона.
Раніше  Лілія Шевцова розповіла про те, що президент Росії Володимир Путін прийняв рішення щодо анексії Криму, оскільки не міг змиритися з відділенням "російської околиці" України від РФ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?