Неприємна правда. Чи безпечно використовувати Telegram
Категорія
Україна
Дата публікації

Неприємна правда. Чи безпечно використовувати Telegram

Неприємна правда. Чи безпечно використовувати Telegram
Джерело:  online.ua

Останнім часом все більше піднімається питання щодо безпеки даних у Telegram. Офіційно месенджер заявив, що не співпрацює з ФСБ. Українська влада та фахівці з кібербезпеки проаналізували безпеку менеджера.

Джерело: DOU

Що кіберфахівці і влада говорять про безпеку Telegram

Усі обговорення про небезпеку Telegram відновилися 6 квітня, коли Ярослав Ажнюк опублікував допис у фейсбуці, в якому заявив про своє спілкування про ризики Telegram з начальником ГУР Кирилом Будановим і міністром цифрової трансформації Михайлом Федоровим.

Зі слів Ажнюка, Буданов сказав дослівно: “У ФСБ, і лише у них, є ключі до Telegram”.

Цей випадок набрав значного розголосу, а експерти з кібербезпеки, представники української влади та співробітники Telegram висловили свою позицію щодо доцільності використання месенджера в Україні.

Представник Telegram коротко зауважив, що на його думку, більшість обговорюваних у медіапросторі пунктів про потенційну небезпеку Telegram "не є прямим доказом співпраці з урядом Росії, хоча деякі з них і є неприємною правдою".

Співзасновник Інституту дослідження кібервійни Валентин Кучерук заявив, що жоден месенджер не може гарантувати абсолютну безпеку, оскільки є способи атак на систему зовні або зсередини через вразливості програмного коду.

Голова ж Мінкульту Олександр Ткаченко вважає, що настав час додавати експертну оцінку того, у який спосіб має відбуватися взаємодія держави з Telegram.

Мінцифри заявили, що нічого не казали про небезпеку Telegram та заявили, що міністерство не є профільним у таких питаннях.

Представник РНБО Сергій Демедюк заявив, що месенджер активно використовують кіберзлочинці як у шахрайських схемах, так і для викрадення коштів.

Окрім цього, застосунок має права доступу до мікрофона, камери, локації, списку контактів, доступу до пам’яті, постійно працює з фоновим під’єднанням до інтернету. Сергій Демедюк пояснює: це дозволяє власникам платформи збирати велику кількість даних про кожного користувача, включно з інформацією про його пересування, з ким він і як часто спілкується, хто перебуває поруч тощо.

Чим небезпечний Telegram

Месенджер Telegram не захищає персональні дані користувачів та зберігає навіть видалені повідомлення. Журналісти online.ua спробували з’ясувати, чи може особиста інформація українців потрапити до ФСБ.

Крім того, Telegram неодноразово звинувачували у розповсюдженні ненависті, порнографії та торгівлі наркотиками та контрабандою. Месенджер безкарно використовують терористичні угруповання, такі як ІДІЛ.

Одним з прикладів безсоромного зливу особистих даних месенджером до ФСБ є історія журналіста Ігоря Бондаренка.

Чоловік намагався покинути окуповану частину Херсона, але його схопили.

На допиті співробітники ФСБ показали Бондаренку усю переписку, яку він вів із військовими, хоча він попередньо видалив листування.

Також примітно, що пік популярності Telegram в Україні припав на початок повномасштабного вторгнення.

Понад 63% українців почали читати телеграм-канали для отримання новин саме після 24 лютого. Раніше цей показник становив менше 36%.

Проте насторогу викликає те, що Telegram-канали прозорих та відповідальних медіа мають по 50-60 тис підписників, у той час, коли приватні Telegram-канали налічують мільйони читачів через “хайп” на темі війни.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?