Невакцинованим дітям заборонили відвідувати дитсадки - перші подробиці
Категорія
Україна
Дата публікації

Невакцинованим дітям заборонили відвідувати дитсадки - перші подробиці

Невакцинованим дітям заборонили відвідувати дитсадки - перші подробиці
Джерело:  online.ua

Верховний суд України не задовольнив позов матері, яка захищала своє право відводити до дошкільного навчального закладу свою дитину, яка не має низки обов’язкових щеплень (правець, дифтерія, кашлюк тощо). В результаті судом було ухвалене рішення щодо заборони відвідування дитячого садка дитиною без необхідних щеплень, передає ONLINE.UA.

Варто зазначити, що жінка звернулася до суду ще 3 роки тому. Вона подала позов до дитячого садка з вимогою не чинити перешкоди її дитині у здобутті дошкільної освіти. У позовній заяві жінка зазначила, що привела свого сина до дошкільного навчального закладу після восьмимісячної відсутності. Проте у садку відмовились прийняти дитину назад через відсутність необхідних щеплень.

Тоді позов жінки задовольнив Славутський міський районний суд Хмельницької області, пояснивши своє рішення тим, що заступник директора дитсадка протиправно вимагала у жінки довідку лікувально-консультативної комісії про можливість відвідування дитиною дошкільного закладу.

Проте вже у 2017 році дошкільно-навчальний заклад подав апеляційну скаргу до Апеляційного суду Хмельницької області, яку було задоволено. Рішення суду першої інстанції було скасовано та ухвалено нове рішення, за яким у задоволенні позову відмовлено.

Після цього було ще кілька апеляцій від обох сторін.

В решті решт, Верховний Суд 17 квітня 2019 року вирішив не задовольняти позов жінки. Позиція суду є такою, що дітям, які не отримали необхідних щеплень згідно з календарем, відвідування дитячого закладу не дозволяється. Виключення можливі лише якщо щеплення не було зроблене через медичні протипоказання, але в такому разі має бути благополучна епідемічна ситуація та рішення консиліуму відповідних лікарів.

У постанові зазначається, що завданням держави є забезпечення дотримання оптимального балансу між реалізацією права дитини на дошкільне навчання та інтересами інших дітей.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що  медики зробили прорив у генетиці, розробивши новий ДНК-тест, що виявляє сотні захворювань у новонароджених дітей.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?