Незалежна українська виставка на Архітектурному бієнале в Венеції. Яка вона?
Категорія
Культура
Дата публікації

Незалежна українська виставка на Архітектурному бієнале в Венеції. Яка вона?

Незалежна українська виставка на Архітектурному бієнале в Венеції. Яка вона?
Джерело:  online.ua

Україна представлена на Архітектурному бієнале вперше за останні 10 років. Крім цього, з 18 травня на острові Джудекка проходить незалежна виставка під назвою "DNA Ucraino" (Українська ДНК), яка є спільним проєктом Асоціації Design4Ukraine, Національної спілки Архітекторів України та Роберто Бʼянконі.

Джерело: online.ua

Виставка пропонує матеріальну, просторову та часову подорож через ключові моменти української історії до сучасності. Завдання проекту - показати культурний синтез, що включає в себе архітектуру, традиційне ремесло, історію, музику, мистецтво та сучасну дійсність, яка не дозволяє нам залишатися мовчазними.

Фото — Дарія Альошкіна

Кураторська команда проєкту: Роберто Б’янконі, Анна Манако, Анастасія Білецька, Анна Кирій, Ольга Нешта та Сана Моро - кураторка проєкту “Ризома”*.

Арт команда проєкту складається з Орнелли Остапенко, Дарії Альошкіної та Діани Більченко. Вони створили спільну просторово візуальну композицію “Українська ДНК”, обʼєнану історичною концепцією, яка ґрунтуються на дослідженні Орнелли Остапенко.

Сценографію виставкового простору складає проект "Мереживо Століть" Дарії Альошкіної, який представляє дванадцять 3-метрових витинанок, виконаних художницею вручну. Поруч з витинанками розташовані 12 робіт біо-художниці Діани Більченко та Орнелли Остапенко під назвою "Ризома. Зустріч поза часом".

Фото — Діана Більченко

Орнелла Остапенко створила 12 малюнків-піктограм, що ґрунтуються на її дослідженні, а Діана Більченко втілила їх у формах кореневищ пшениці за своєю власною авторською технікою.

Експозицію “Українська ДНК”, сенсово доповнив проект "HU M A N L E S S", анатомія столу від NÙEVÙ STUDIO. Довгий стіл та два табурети, які стояли на насипі чорнозему.

Стіл символізував з одного боку сімейні столи багатьох українських сімей, за якими вже ніхто не збереться, а з іншого боку - продовження життя і відродження від землі.

Це проєкт про вибір та перемогу життя, як коментують автори проєкту: Надія Ямнич, Вальтер Еспедіто Тренто, Массімо Романадзі.

Фото — Массімо Романадзі

Кульмінація виставки - це капсула часу "ТУТ і ЗАРАЗ" з відео, на якому звучать голоси 63 українських архітекторів, створене під опікою Національної спілки архітекторів України.

Прем’єрний показ відео "Голос українських архітекторів" / Voice of ukrainian architects. 2023 відбувся у рамках відкриття виставки. Кураторки Анна Кирій та Ольга Нешта, відео монтаж Максим Тужилін.

Усі роботи, представлені на виставці, створюють мультидисциплінарний простір для зустрічі українських художників, кураторів, істориків та архітекторів з італійською та міжнародною спільнотою.

Фото — Массімо Романадзі

На публічному відкритті виставки до гостей звернувся міністр культури Олександр Ткаченко, виступили Марʼяна Олесків, Комісарка Національного павільйону, Рут Шагельман, президентка ACE-CAE (Архітектурної ради Європи), Ермелінда Даміяно, президент Венеційського Муніципалітету, Ярослав Мельник, посол України в Італії, Хосе Луіза Кортеза, президент Union Internationale des Architectes, архітектор та автор проєкту Design for Peace Лука Мілан, архітекторка та волонтерка Олена Іванова з проєктом відновлення Святогірська, Едуардо Мілезі, президент культурної асоціації Scuola Permanente dell'Abitare та Бруно Бернарді, президент фундації Bevilacqua La Masa, які надали приміщення для виставки безкоштовно.
Спеціальний гість відкриття події - відомий український лірник Гордій Старух, який заспівав пісень українською і кримськотатарською мовами.

Ініціатива координується Фундацією Української архітектурної палати та Асоціацією Design4Ukraine, за підтримки Національної спілки архітекторів України та президета Atelieritaliano Роберто Б'янконі. Особлива подяка Архітектору Едоардо Мілезі, Президенту культурної асоціації Scuola Permanente dell'Abitare та італійській архітектурній спільноті.

Фото — Дарія Альошкіна

Подія відбувається за допомоги та за підтримки компаній EARTH Eataly, Edizione Zerotre, EcoBeton, школа Grande di San Marco Prima Interior, Моноліт, Consorzio Tutela Valcalepio, Торгово-Промисловій Палаті України в Абруццо,італійському виданню VENEZIA NEWS, українським Pragmatika та завдяки допомозі приватних осіб.

Більше про проєкт можна дізнатися тут.

*“Слово “Ризома” - перекладається, як кореневище та позначає один з найважливіших і найвідоміших концептів у філософії Жиля Делеза. Це множинна горизонтальна взаємодія, без єдиного центру”, - пояснює кураторка Сана Моро.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?