Німеччина прийняла резонансне рішення, якого не хотіла Туреччина
Категорія
Світ
Дата публікації

Німеччина прийняла резонансне рішення, якого не хотіла Туреччина

Німеччина прийняла резонансне рішення, якого не хотіла Туреччина
Джерело:  РІА Новини

У Німеччині депутати бундестагу, незважаючи на протести Туреччини, ухвалили резолюцію, яка визнає злочини Османської імперії проти вірмен в 1915 році геноцидом.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на РІА Новини.
Резолюцію схвалила більшість депутатів, один парламентарій проголосував "проти", ще один утримався. Дебати ініціював колективний запит правлячої парламентської більшості і партії "Зелені" "Пам'ять про геноцид вірмен та інших християнських меншин в 1915 і 1916 роках".
"Знищення вірмен в Османській імперії під час Першої світової війни було найбільшою катастрофою, що призвела до величезних наслідків в тисячолітній історії вірменського народу. Тому що депортація і масове знищення, за незалежними підрахунками, коштувало життя більш ніж мільйону вірмен. Безліч незалежних істориків, парламенти і міжнародні організації вважають гоніння і знищення вірмен геноцидом", - йдеться в документі.
Раніше Туреччина заявила, що визнання геноциду ускладнить відносини двох країн. Видання Tagesspiegel повідомляло, що Анкара може відкликати з Берліна свого посла.
Як відомо, геноцид вірмен був організований і здійснений в 1915 році (на думку деяких джерел, продовжився до 1923 року) на територіях, контрольованих владою Османської імперії, і проводився в кілька стадій: роззброєння вірменських солдатів, виборча депортація вірмен з прикордонних районів, ухвалення закону про висилку, масова депортація і вбивства вірмен.
Багато країн світу визнають і засуджують геноцид вірмен в Османській імперії в 1915-1922. Першим це зробив Уругвай в 1965 році, а пізніше Франція, Італія, Бельгія, Росія, Польща, Швейцарія, Греція, Канада, Аргентина і ще ряд країн, а також 44 штати США, Європарламент і Всесвітня рада церков.
Туреччина традиційно відкидає звинувачення в геноциді, стверджуючи, що жертвами трагедії 1915 року були як вірмени, так і турки.
Раніше повідомлялося, що президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган звинуватив Росію в поставках засобів протиповітряної оборони бойовикам Робочої партії Курдистану, які ведуть партизанську боротьбу з турками.


Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?