Німеччина рішуче пішла проти Путіна і Лукашенка
Категорія
Політика
Дата публікації

Німеччина рішуче пішла проти Путіна і Лукашенка

Німеччина рішуче пішла проти Путіна і Лукашенка
Джерело:  online.ua

Євросоюз ще остаточно не визначився щодо покарання президента Росії Володимира Путіна і його соратників за отруєння російського опозиціонера Олексія Навального, а також введення персональних санкцій проти Олександра Лукашенка за жорсткий розгін протестів в Білорусі. Але вже сьогодні, 12 жовтня, міністри закордонних справ країн ЄС поставлять остаточну крапку в цих питаннях. На засіданні Ради ЄС Німеччина виступила з ініціативою включити в чорний список Лукашенко і ввести персональні санкції щодо путінського режиму, пов'язаного із застосуванням бойових отруйних речовин стосовно Олексія Навального. Санкції проти Росії Німеччина вже погодила з Францією, яка також як і офіційний Берлін вважає, що отруєння Навального речовиною типу "Новачок" могло статися лише за участю російської влади. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Bloomberg.

"Ми обговоримо ситуацію в Білорусі, яка з нашої минулої зустрічі не покращилася. Режим Лукашенка продовжує застосовувати насильство, тривають затримання мирних демонстрантів. Тому ми повинні обговорити, що робити далі, і я запропонував перейти до нового пакету санкцій, а в персональні списки внести Олександра Лукашенко", - заявив глава МЗС Німеччини Гайко Маас.

На відкритті засідання глава німецького МЗС також закликав колег ввести персональні санкції проти росіян, які причетні до отруєння Навального. Маас підкреслив, що немає ніяких сумнівів в тому, що небезпечні речовини застосовувалися, тому цей злочин не повинен залишитися без наслідків.

Важливо відзначити, що Рада ЄС відразу ж після звернення Мааса прийняла перше на засіданні рішення проти Росії. Глави МЗС країн ЄС продовжили ще на рік, до 16 жовтня 2021 року санкції проти РФ за застосування хімічної зброї, в тому числі у справі отруєння Скрипалів. Нагадаємо, в цей список санкцій входять дев'ять осіб - п'ять, пов'язаних з хімічними нападами в Сирії, і чотири - з застосуванням "Новачка" в Солсбері.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що команда Путіна завдала удару у відповідь Меркель через отруєння Навального. У російському МЗС публічно назвали пропагандистської атакою заяви німецьких колег по отруєнню Навального і звинуватили в упередженості та маніпулюванні. У Путіна вимагають, щоб ФРН виконала свої зобов'язання за Європейською конвенцією про взаємну правову допомогу у кримінальних справах та протоколів до неї і надала Москві правове, технічне і організаційне сприяння в розслідуванні злочину.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?