Німеччина застерігла Путіна від шантажу України
Категорія
Політика
Дата публікації

Німеччина застерігла Путіна від шантажу України

Німеччина застерігла Путіна від шантажу України
Джерело:  online.ua

У ФРН попередили команду російського президента Володимира Путіна, що не допустять будь-яких спроб політичного шантажу України. Влада Німеччини підкреслила, що транзит російського газу через Україну повинен бути збережений - це має для уряду ФРН центральне значення.

Джерело: Frankfurter Allgemeine Zeitung

Офіційний представник кабміну Німеччини Штеффен Зайберт, коментуючи заяву Путіна про те, що "потрібна добра воля" з боку Києва для продовження транзиту російського газу після закінчення терміну діючого контракту, заявив, що програма поставок і транзиту російського газу через Україну повинна тривати без будь-яких політичних умов. На цьому наполягають і США.

"Для уряду ФРН центральне значення мало і має те, що Україна повинна зберегти за собою статус країни - транзитера газу і після запуску "Північного потоку - 2". Підписавши договір про транзит, який був укладений за посередництва ЄС та уряду ФРН, Росія і Україна намітили шлях для цього і подали важливий сигнал щодо забезпечення безпеки газопостачання Європи. І ми очікуємо, що цей спільний пакет угод буде дотримуватися ", - озвучив вимогу команді Путіна Зайберт.

Путін розраховує запустити Північний потік-2 за два місяці

Напередодні Путін заявив про завершення укладання першої нитки Північного потоку-2. За його словами, друга буде завершена за 1,5-2 місяці - залишилося докласти нібито всього 50 км труб.

При цьому російський президент вже почав шантажувати Україну. Каже, що Росія могла б прокачувати більше газу через Україну, але ці обсяги залежать виключно від поступливості Києва, в тому числі в питанні Донбасу і Криму.

Коротко про будівництво Північного потоку 2

  • Газопровід Північний потік — 2, по якому Путін планує щорічно постачати 55 млрд кубометрів газу з Росії до Німеччини, побудували вже майже повністю.

  • США поки призупинили санкційний тиск на Північний потік-2. Україна сподівається на допомогу Вашингтона — Київ підготував для США список компаній, які будують газопровід, і розраховує, що стосовно них будуть введені санкції.

  • Після звернення Ради команда Байдена включила в список санкцій низку російських судів і компанії, пов’язані з будівництвом Північного потоку-2, які, втім, не заважають Росії добудовувати трубопровід.

  • Конгресмени США закликають Байдена повернутися в реальність — вимагають негайних санкцій проти Північного потоку-2.

  • Тим часом в Росії вже запускають об’єкти "Північного потоку-2" в Ленінградській області в тестовому режимі. Їх підготують до пуску газу в ФРН.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?