Німеччину сколихнув корупційний скандал на тлі загострення пандемії
Категорія
Світ
Дата публікації

Німеччину сколихнув корупційний скандал на тлі загострення пандемії

Німеччину сколихнув корупційний скандал на тлі загострення пандемії
Джерело:  online.ua

Німецьким журналістам вдалося дізнатися, що керівництво Міністерства охорони здоров’я ФРН протягом минулого року придбало понад пів мільйона захисних масок у компанії, де працює чоловік очільника МОЗ Єнса Шпана. Варто звернути увагу на те, що в основу розслідування лягли передані урядом в Бундестаг документи щодо державних закупівель. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на  Deutsche Welle.

Зазначається, що МОЗ Німеччини придбало 570 тисяч масок FFP2 у компанії Burda GmbH. Головою берлінського офісу Burda GmbH є чоловік міністра охорони здоров'я Єнса Шпана (Jens Spahns), Даніель Функе (Daniel Funke). Розслідувачі вирішили проаналізувати цю угоду через можливий конфлікт інтересів.

В МОЗ ФРН почали стверджувати, що "контракт з Burda GmbH уклали і оформили після отримання пропозицій згідно зі стандартною процедурою за ринковими цінами". Варто звернути увагу на те, що згадана в переданих Бундестагу документах угода зазначена як так звана пряма закупівля - це означає, що угоду узгодили безпосередньо між МОЗ ФРН і компанією без попередньої процедури тендеру.

Як стверджують представники компанії Burda, угода щодо поставок такої партії масок проводилися через компанію в Сінгапурі, 10% акцій якої належать самій Burda. Ціна масок становила 1,73 долара США за штуку. Товар передали представникам МОЗ ФРН в Шанхаї 17 квітня 2020 року. Міністерство згодом взяло на себе транспортування цієї партії до Німеччини повітряним транспортом й супровідні витрати.

"Компанія Burda внесла передплату за цю партію масок, а згодом МОЗ ФРН відшкодувало їй цю суму на більш ніж 909 тисяч євро. Крім того, у компанії запевняють, що під час передачі масок відомству жодних націнок не було, тобто МОЗ ФРН придбало ці захисні маски за тою ж ціною, що перед цим придбала Burda",- йдеться в повідомленні.

Що важливо розуміти, на момент, коли укладалася угода, ФРН зіштовхнулася з дефіцитом засобів захисту для медиків. Щоб пришвидшити поставки, глава МОЗ скористався послугами різноманітних приватних компаній, в тому числі й Volkswagen, Lufthansa і BASF, щоб якнайшвидше придбати маски FFP2.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що прем'єр Словаччини збирається у відставку через Спутник V.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?