Ніякої автономії Донбасу: ексглава ОБСЄ нагадав Путіну важливий пункт Мінських угод
Категорія
Політика
Дата публікації

Ніякої автономії Донбасу: ексглава ОБСЄ нагадав Путіну важливий пункт Мінських угод

Ніякої автономії Донбасу: ексглава ОБСЄ нагадав Путіну важливий пункт Мінських угод
Джерело:  online.ua

У Мінських угодах немає ні слова про автономію окупованого Донбасу - там є тільки положення про особливий статус ОРДЛО в межах української децентралізації. Але Росія вперто продовжує вимагати автономії і не хоче навіть говорити про передачу контролю Києву над українськими територіями. Про це заявив австрійський дипломат Мартін Сайдік, який з 2015 по 2019 рік був спеціальним представником голови ОБСЄ в Україні та в Тристоронній контактній групі (ТКГ) в інтерв'ю російському виданню "Коммерсант", передає ONLINE.UA.

"Вимога автономії Донбасу - поняття, яке марно шукати в тексті Мінських домовленостей, це придумала російська сторона. Там є тільки децентралізація. Тому якщо українці не хочуть говорити про автономію, я можу це зрозуміти. З приводу особливого статусу: згідно "формули Штайнмаєра" він вступає в силу на постійній основі після виборів. Якщо ви читаєте Мінські угоди, то там написано, що на наступний день, але тільки після того, як Україна поверне повний суверенітет над всією територією Донецької і Луганської областей ", - пояснив Сайдік.

Він також назвав Росію стороною конфлікту на Донбасі, а не посередником, як заявляють в Москві. Сайдік уточнив, що про це свідчить навіть те, що в Мінських угодах спочатку стоять підписи представників України і Росії, а тільки потім ватажків бойовиків - Захарченко та Плотницького.

"Де тут посередництво Росії? Якщо хтось посередник, то він повинен діяти як посередник. А якщо посередник на одній стороні, то він не посередник, а "одностороннік", - підкреслив Сайдік, додавши, що 80-90% відмов у доступі спостерігачам ОБСЄ доводиться на бойовиків.

Сайдік також додав, що Росія мовчки погоджується з усіма скандальними "законами" бойовиків, а значить підтримує їх.

"Візьмемо останній закон так званої "ЛНР" про так званий кордон: про те, що державний кордон - це вся область. Чи вважає Росія, що це сумісно з Мінській угоді, в яких йдеться про окремих районах Донецької і Луганської областей? Де тут посередництво Росії? Це хіба відповідає Мінським угодам? Ні! Де голос Росії? Посередник зобов'язаний говорити відкрито. Якщо він мовчить, то є припущення, що він згоден. Це тільки один приклад ", - додав Сайдік.

Нагадаємо, Росія і бойовики вимагають, щоб офіційний Київ надав ОРДЛО автономію в законі про особливий статус Донбасу. Українська сторона чітко дотримується своєї позиції - Київ готовий прийняти цей закон тільки після того, як з окупованих територій будуть виведені всі незаконні збройні формування, а контроль над ділянкою кордону України і Росії перейде українській владі.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Путін заявив про відсутність альтерантіви Мінським угодам по Донбасу. Він наполягає, щоб Україна прийняла закон про особливий статус Донбасу на безстроковій основі і включила його до Конституції.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?