Нобелівський фонд передумав запрошувати Росію, Білорусь та Іран на вручення премії
Категорія
Світ
Дата публікації

Нобелівський фонд передумав запрошувати Росію, Білорусь та Іран на вручення премії

Нобелівський фонд передумав запрошувати Росію, Білорусь та Іран на вручення премії
Джерело:  online.ua

Нобелівський фонд відкликав запрошення послів РФ, Білорусі та Ірану на церемонію вручення Нобелівської премії в Стокгольмі.

Джерело: Нобелівський фонд

Послів РФ, Білорусі та Ірану не запросять на Нобелівську премію

У Нобелівському фонді повідомили, що рішення запросити всіх послів на церемонію вручення Нобелівської премії викликало бурхливу реакцію.

Підставою для цього рішення є те, що ми вважаємо важливим і правильним якомога ширше охоплювати цінності та повідомлення, за які виступає Нобелівська премія – наприклад, через торішнє чітке політичне повідомлення з премією миру, присудженою правозахисникам із Росії та Білорусі, а також українцям, які працюють із документуванням російських воєнних злочинів.

У заяві зазначається, що правління Нобелівського фонду вирішило повторити минулорічний виняток із звичайної практики – не запрошувати послів Росії, Білорусі та Ірану на церемонію вручення Нобелівської премії в Стокгольмі.

Послів РФ та Білорусі запросили на бенкет Нобелівської премії

1 вересня Нобелівська фундація повідомила про запрошення всіх послів країн, що мають дипломатичні представництва у Швеції та Норвегії.

Фонд заявив, що прагне запросити навіть тих, хто не поділяє цінності Нобелівської премії.

Речник МЗС України Олег Ніколенко зазначив, що “доводити цінності гуманізму до Росії та Білорусі – сізіфова праця”.

Найімовірніше, що в той день, коли російський посол сидітиме в гарному костюмі в Стокгольмському концерт холі російська армія скоюватиме чергові воєнні злочини на окупованих українських територіях, а російські ракети знищуватимуть чергові житлові квартали в українських містах.

Ніколенко підкреслює, що за таких умов у Кремлі це рішення посилить відчуття безкарності. У МЗС закликали організаційний комітет підтримувати міжнародні зусилля щодо ізоляції Росії та Білорусі.

Цьогорічних лауреатів оголосять на початку жовтня, а святкові церемонії нагородження відбудуться 10 грудня, у річницю смерті Альфреда Нобеля.

Читайте також:

  • Разом із білорусом та росіянами: українській правозахисній організації вручили Нобелівську премію миру

  • Звернення Олександри Матвійчук на врученні Нобелівської премії миру: повна версія

  • Лауреата Нобелівської премії миру Біляцького засудили до 10 років колонії у Білорусі

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?