Нобелівську премію з фізики за дослідження лазерів отримала канадська науковиця
Категорія
Технології
Дата публікації

Нобелівську премію з фізики за дослідження лазерів отримала канадська науковиця

Нобелівську премію з фізики за дослідження лазерів отримала канадська науковиця

Нобелівську премію з фізики у вівторок, 2 жовтня, отримали вчені із США, Франції та Канади за дослідження лазерів. Дослідження вчених уможливили створення точних інструментів, що використовуються в медицині та промисловості, інформує ONLINE.UA з посиланням на DW.
Артур Ешкін із США отримає одну половину грошової премії, а друга дістанеться Жерару Муру з Франції та Донні Стрікланд з Канади. Американського науковця відзначили за "оптичні щипці та їхнє використання в біологічних системах", а вчених з Канади та Франції - "за їхній метод генерації ультракоротких оптичних імпульсів", оголосила Королівська шведська академія наук.
Зазначається, що загалом у період з 1901 по 2017 роки Нобелівська премія з фізики була присуджена 207 лауреатам. Оскільки Джону Бардіну премія була присуджена двічі, то з 1901 р. нараховуєтьбся 206 осіб, які отримали Нобелівську премію з фізики.

Донна Стрікленд стала першою жінкою за більш ніж півсторіччя, яка була удостоєна премії, раніше отримали премію з фізики Марі Кюрі в 1903 році та Марія Гьопперт-Майєр в 1963 році.
Крім того, Марі Кюрі була єдиною серед жінок-лауреатів, що двічі отримували премію - з фізики у 1903 році та з хімії у 1911 році. Всього Нобелівську премію та премію з економічних наук було присуджено жінкам 49 разів у період з 1901 по 2017 рік. З урахуванням Марі Кюрі, загалом 48 жінок отримали Нобелівську премію між 1901 і 2017 роками.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?