Нормандський саміт немає сенсу проводити - у Зеленського здивували резонансною заявою
Категорія
Україна
Дата публікації

Нормандський саміт немає сенсу проводити - у Зеленського здивували резонансною заявою

Нормандський саміт немає сенсу проводити - у Зеленського здивували резонансною заявою
Джерело:  interfax.com.ua

Заступник керівника Офісу Президента України Ігор Жовква здивував українців неочікуваною заявою - він почав стверджувати, що нормандський саміт немає сенсу проводити, адже це буде тільки фіксація відсутності результатів виконання попередніх домовленостей для припинення війни на Сході країни і повернення Україні тимчасово окупованих територій. За його словами, команда канцлерки ФРН Ангели Меркель уже налаштувалася на проведення наступного саміту в нормандському форматі, "але нікому не потрібен саміт заради саміту". Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "Інтерфакс-Україна".

"Приїхати в Берлін або організувати відеоконференцію лідерів "нормандської четвірки" можна в будь-який момент. Але не для того, щоб зафіксувати відсутність результатів", - заявив представник команди Зеленського.

Окрім того, Ігор Жовква розповів, що 2 червня представницька українська делегація їхала до Берліна, щоб скоординувати свою позицію з німецькою стороною про те, як можна прискорити динаміку і в мінському процесі, і в нормандському форматі.

"Ми їхали туди, усвідомлюючи ситуацію після паризького саміту в нормандському форматі 9 грудня 2019 року. Більшість домовленостей того саміту не виконано", - наголосив Жовква.

Також він додав, що позитивом, звичайно, було взаємне звільнення утримуваних осіб, хоча принцип "всіх на всіх" ще не реалізований.

Що цікаво, нещодавно глава ОП Андрій Єрмак анонсував, що нормандські переговори, цілком ймовірно, відбудуться в 2020 році у Німеччині. Таокж представник президента країни заявив, що дуже надіється на прогрес у справі врегулювання конфлікту на Сході України. Окрім того, глава ОПУ нагадав міжнародній спільноті, що йому у координації з Дмитром Козаком вдалося провести обмін полоненими. Він поскаржився, що доволі часто це складний діалог, однак він все одно продовжується.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що очільник Міноборони оборони України Андрій Таран передав своїй німецькій колезі Аннеґрет Крамп-Карренбауер матеріали з доказами присутності збройних формувань Росії на Сході України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?