Норвегія викрила Росію в хитрій операції проти Порошенка
Категорія
Світ
Дата публікації

Норвегія викрила Росію в хитрій операції проти Порошенка

Норвегія викрила Росію в хитрій операції проти Порошенка

Норвегія звинуватила Росію в тому, що в 2015 році російські спецслужби провели спецоперацію, щоб перешкодити нагородженню президента України  Петра Порошенка  Нобелівською премією миру.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Deutsche Welle.
Як передає Норвезька державна телерадіокомпанія NRK, такі дані повідомила Служба безпеки поліції Норвегії PST.
Директор Норвезького нобелівського комітету Улав Ньйолстад заявив, що влітку 2015 року його попросили про зустріч два співробітника посольства РФ, яких погодилися прийняти сам Ньйолстад і директор з досліджень Інституту Нобеля Асле Тойє.
"Ми задалися питанням, чи не було це спробою чинити на нас вплив, і зв'язалися c PST", - розповів він.
Як з'ясувала норвезька спецслужба, один з візитерів виявився офіцером Служби зовнішньої розвідки РФ. За словами співробітника PST Арне Крістіана Хьоугстьойля, відвідування росіянами керівників Нобелівського комітету було частиною операції, метою якої був намір вплинути на їх рішення.
Читайте також: Погані справи: в Росії вказали на ознаку великих проблем Кремля
Повідомляється, що візит росіян відбувся через два тижні після того, як проросійські ЗМІ розповсюдили лист нібито Володимира Гройсмана, на той момент спікера Верховної ради України, на ім'я повіреного у справах США в Норвегії. У підробленому листі говорилося про те, що для Порошенко вкрай важливо отримати гарантії присудження йому Нобелівської премії. Російське агентство "Супутник" тоді опублікувало статтю з викладом змісту листа під назвою "Україна тисне на США, щоб забезпечити Порошенко Нобелівську премію миру?".
Хьоугстьойль вважає, що за допомогою помилкового новинного повідомлення, а також фальшивого листа проводилася спроба дискредитувати потенційного кандидата на премію миру.
"У цій ситуації, ми вважаємо, мета полягала в тому, щоб гарантувати, що Порошенко не буде кандидатом на отримання Нобелівської премії миру", - зазначив співробітник норвезької спецслужби.
У Норвезькому нобелівському комітеті вважають, що метою Росії було дискредитувати Порошенко, або представити в поганому світлі сам комітет, не виключено, що Москва переслідувала обидві мети одночасно.
У той же час, посольство Росії назвало відвідування Норвезького нобелівського комітету "рутинною дипломатичною роботою", а в діяльності PST за даним епізодом побачило ознаки параної.
Як повідомляв ONLINE.UA,  володарем Нобелівської премії миру в 2015 році стала політична організація "Квартет за національний діалог в Тунісі".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?