Новини науки - вченими виявлено ген сивини
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Новини науки - вченими виявлено ген сивини

Новини науки - вченими виявлено ген сивини

Вчені вперше виявили ген, який відповідає за появу сивого волосся у людини, а так само було виявлено безліч генів, відповідальних за колір волосся, їх форму і щільність.
Про це сообшает ONLINE.UA з посиланням на УНІАН.
Відповідальним за посивіння волосся виявився ген IRF4, який раніше був відомий вченим як регулятор виробництва меланіну - пігменту, що визначає колір шкіри, волосся і очей. Ген PRSS53 впливає на появу кучерявого волосся, за товщину брів відповідає FOXL2, а за появу «моноброви» відповідає ген PAX3, за товщину бороди - EDAR.
Вчені проаналізували 6,63 тисячі чоловік (45 відсотків чоловіків і 55 відсотків жінок) родом з Латинської Америки (Бразилії, Колумбії, Чилі, Мексики і Перу). Серед вивчених 48 відсотків були європейцями, 46 - корінними американцями і 6 відсотків - афроамериканцями.
Учасники були поділені на групи в залежності від форми і кольору волосся, а також ступеня облисіння і посивіння. В оцінках бороди і товщини брів брали участь тільки чоловіки. Візуальні дані потім були зіставлені з отриманою генетичною інформацією. Вибірка забезпечила велику різноманітність у формі і кольорі волосся.
Вчені відзначають, що результати їх дослідження виявляться корисними для судово-медичної експертизи на основі ДНК і складання візуального профілю потенційного злочинця в Латинській Америці та Східній Азії. У попередніх дослідженнях враховувалися тільки ДНК людей європейського походження.
Раніше ONLINE.UA повідомляв, що вчені виявили зв'язок вірусу Зіка з рідкісним аутоімунним захворюванням.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?