Новий президент - новий курс: як зміниться економічна політика України
Категорія
Економіка
Дата публікації

Новий президент - новий курс: як зміниться економічна політика України

Новий президент - новий курс: як зміниться економічна політика України
Джерело:  dengi.ua

За прогнозами інвестбанкірів та аналітиків, президентські вибори здатні вплинути на інвесторів, валютний ринок і на котирування українських єврооблігацій. Після першого туру виборів експерти почали прогнозувати можливі наслідки для країни і її економіки внаслідок приходу нового глави, передає ONLINE.UA з посиланням на "Деньги.ua".

Так, нещодавно агентство Moody's заявило, що потенційна перемога Володимира Зеленського в другому турі президентських виборів безпосередньо вплине на економічну або фіскальну політику України, оскільки прем'єр-міністр, міністри фінансів, економічного розвитку і торгівлі, серед інших, призначаються і підзвітні парламенту. Сильно обмежена позиція уряду щодо ліквідності і мінімальний доступ до ринку також дають владі потужний стимул дотримуватися інші ключові умови діючої в Україні програми stand by з МВФ.

Основний висновок іноземних аналітиків простий і передбачуваний: прихід нового президента - це цілковита неясність. Фактично, іноземні експерти визнають, що українці можуть вибрати "кота в мішку". Політичні наслідки потенційного президентства Зеленського все ще залишаються неясними, так як відсутня визначеність про позиції його команди в ключових областях політики, - відзначили в агентстві Moody's.

У глобальному інвестиційному банку Goldman Sachs вважають, що ефективність президентства Зеленського (якщо він переможе в другому турі) залежить від парламентських виборів восени 2019 року. Аналітики банку говорять, що прем'єр-міністр Володимир Гройсман і нинішній уряд, швидше за все, залишаться на своїх місцях до виборів в жовтні, хоча в обраного президента є повноваження звільняти прем'єра.

Але чи є шанс уникнути валютних потрясінь після другого туру? На думку першого віце-прем'єра Степана Кубіва, девальвація неминуча, якщо в другому турі переможе Володимир Зеленський. А ось на думку Олега Устенка, різкого і глибокого обвалу курсу гривні після другого туру не відбудеться.

"Цього не буде. Повинно відбутися щось катастрофічне, як, наприклад, розширення зони військових дій. Не вважаю, що цей ризик буде реалізований. Так що в економіці ніяких потрясінь не буде відбуватися, кого б не вибрали президентом, - зазначив Олег Устенко.

Він також додав, якщо буде цивілізована передача влади, то інвестори і кредитори отримають сигнал про позитивний розвиток подій в економіці і політиці країни. Але валютний ринок залежить далеко не тільки від очікувань, хто прийде на Банкову, але і від такого фактора, як рівень експортної виручки.

Відсутність прогресу з МВФ може стати суттєвою перешкодою для нових залучень коштів на зовнішніх ринках, адже на 2019 рік у Мінфіні оцінюють потребу в валюті для зовнішніх виплат на рівні 7 млрд. дол. Поки перший тур виборів слабко позначився на ринку єврооблігацій України, хоча котирування трохи підросли.

Як повідомляв ONLINE.UA,  в НБУ прогнозують, що розвиток економіки в 2019 році різко сповільниться до 2,5%, зокрема, через жорстку монетарну та фіскальну політику.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?