Новий рейтинг найбагатших українців: Ахметов збіднів, Порошенко - навпаки
Категорія
Україна
Дата публікації

Новий рейтинг найбагатших українців: Ахметов збіднів, Порошенко - навпаки

Новий рейтинг найбагатших українців: Ахметов збіднів, Порошенко - навпаки
Джерело:  Forbes Україна

Представлений новий щорічний рейтинг найбагатших людей України, згідно з яким олігарх Рінат Ахметов збіднів, а президент України Петро Порошенко - навпаки, став успішніше.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Forbes Украина.
Перше місце в рейтингу традиційно дісталося Рінату Ахметову. Його статки оцінюються в $2,3 млрд, знизившись за останній рік на $4,6 млрд. Падіння вартості активів мільярдера пов'язано зі зниженням світових цін на залізорудну сировину і метал. До того ж падав попит на продукцію ГМК і всередині країни. До того ж практично всі підприємства Ріната Ахметова мають велику заборгованість перед кредиторами.
На другому місці Ігор Коломойський, його статки оцінюється в $1,3 млрд. За останні п'ять років статки найбагатшого жителя Дніпропетровська скоротилися більш ніж вдвічі. У минулому році він покинув пост губернатора Дніпропетровської області та погодився зі зміною керівника «Укрнафти», яке зайняв Марк Роллінс. Але незважаючи на зміни в структурі компанії, ключові менеджери групи «Приват» все ще залишаються на своїх місцях.
Геннадій Боголюбов зберіг розмір своїх статків на колишньому рівні - $1,3 млрд. Через анексію Криму та війни в зоні АТО ПриватБанк втратив кілька сотень відділень і кардинально скоротив виручку - до 267 млн ​​гривень. Проте саме ПриватБанк сьогодні входить до списку системно важливих для країни банків.
Четвертий рядок - за Віктором Пінчуком. Його статки оцінюються в $1,2 млрд. Останні кілька місяців для мільярдера були успішними: йому вдалося укласти мирові угоди одразу за двома позовами до Коломойського. Умови не розкриваються, але, за деякими даними, Пінчук зможе отримати кілька сотень мільйонів доларів компенсації.
П'ятірку лідерів закриває Юрій Косюк зі статками $1 млрд. Незважаючи на кризу, Косюк продовжує інвестувати в розвиток бізнесу: в 2016-му тільки в українські проекти буде вкладено до $110 млн. До того ж Косюк запускає власне виробництво і переробку м'яса птиці в Нідерландах.
Статки президента України Петра Порошенка оцінюються в $858 млн. За останній рік вони зросли на $100 млн. Крім корпорації Roshen, яку Порошенко передав в «сліпий траст», він володіє Міжнародним інвестиційним банком, є бенефіціаром холдингу «Укрпромінвест-Агро».
Також в його власності ряд активів в крохмальній, автомобільній, суднобудівній та машинобудівній галузях. До того ж, у мультимільйонера є кілька національних і регіональних телерадіокомпаній.
Статки Олексія Вадатурського за рік зросли на 50% і оцінюються в $840 млн. Незважаючи на кризу, Вадатурський продовжує активно інвестувати в розвиток «Нібулона». У планах на 2016-й - вкласти близько $60 млн, що вдвічі більше показників 2015 року.
Олександр Ярославський на восьмому рядку рейтингу з показником в $721 млн. Зараз Ярославський не поспішає інвестувати в нові проекти: потрібні відповідні сигнали від влади.
Статки Андрія Веревського оцінюються в $694 млн. За підсумками 2015-го чистий прибуток його компанії «Кернел» склав $106,9 млн проти збитків $98,3 млн у 2014-му.
Леонід Черновецький замикає десятку найбагатших людей країни, його статки оцінюються в $680 млн. Сам Черновецький зараз проживає в Грузії, де і збирається провести залишок життя. Всіма бізнес-справами займається його син Степан.
На скорочення статків найбагатших людей країни вплинуло одразу декілька чинників. Це і падіння цін на сировину, що призвело до вичерпання фінансових потоків від продажу металу, руди, і падіння продажів хімічної продукції, просідання машинобудівної галузі, зупинки заводів в зоні АТО, а також втрата російського ринку збуту.
Нагадаємо, два вищих навчальних заклади України потрапили в найбільший світовий предметний рейтинг QS World University Rankings by Subject: Київський національний університет імені Тараса Шевченка і Національна музична академія України імені Петра Чайковського.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?